Fényeslitke

Verbroedering met Fényeslitke in Hongarije

Geschiedenis                                            officiële vlag Hongarije

Er was eens,….. een lerares Nederlands uit Laarne, die les gaf aan de universiteit van Budapest. Daar had zij veel studenten die wel wat van die taal wilden weten. En van het een kwam het ander.

Op een dag in 2004 belandden zij in Laarne om hun gestudeerde taal in de praktijk te brengen. Een van die leerlingen kwam uit Fényeslitke.

Na ongeveer twee jaar onderhandelen en wederzijdse werkbezoeken, werd op 20 augustus 2009 de plechtige eedverklaring om te jumeleren door beide gemeenten ondertekend. In augustus 2009 is een grote delegatie uit Laarne naar Fényeslitke ( Hongarije) gereisd om aldaar de verklaring met alle betrokken partijen te ondertekenen.

verklaring fenyeslitke

Een delegatie van Fényeslitke was in onze gemeente te gast van vrijdag 26 september 2009 tot en met zondag 28 september 2008.

Ligging

Fényeslitke is een kleine gemeente in het comitaat (district of kanton) Szabolcs – Szatmar-Bereg in het Noord-oosten van Hongarije, op 320 km van Budapest en een 35 km verwijderd van Zahony op de grens van Ukraine. Het dorp Fényeslitke telt ongeveer 2500 inwoners. Het heeft een oppervlakte
van ongeveer 25 km2 (Laarne-Kalken ongeveer 32 km2).
Fényeslitke ligt aan de oevers van de rivier Tisza. De grootste stad uit de omgeving op ongeveer 45 km is Nyiregyhaza, een stad vergelijkbaar met Gent met fantastisch mooie gebouwen die ook zeer goed onderhouden zijn. Toeristisch gezien zijn er in de streek veel kleine hotelletjes en campings tegen bespottelijke prijzen. Maar de taal is er wel een probleem, de meeste mensen spreken er alleen Hongaars. Het is een zeer moeilijke
taal.

Hongarije is een land dat 3 maal zo groot is als België met ongeveer 10 miljoen inwoners. Het heeft een beetje dezelfde geschiedenis zoals Vlaanderen. Het werd regelmatig bezet door vreemde volkeren, zoals de Habsburgers, de Turken, de Duitsers en als laatsten de Russen,. Deze verplichtten de bevolking om Russisch te leren en dit gedurende 45 jaar! Pas sinds hun onafhankelijkheid in 1989 was het mogelijk Engels en andere westerse talen te leren. Daarom zijn deze mensen dan ook geïnteresseerd in onze cultuur, die kan putten uit hetzelfde rijke verleden . Zeker de jeugd kijkt er reikhalzend naar uit.

Bij het bezoek door een uitgebreide delegatie uit Laarne werd er ons een rondrit per koets aangeboden door het dorp, waar wij door talrijke mensen hartelijk ontvangen werden met
een hapje en een drankje, terwijl ze ons fier hun bezigheden en bezienswaardigheden toonden.

Wie meer over deze jumelage wenst te weten kan
steeds contact opnemen met de voorzitter. Wij zouden het ook op prijs stellen, als er ook een paar jongeren tot ons jumelagecomité zouden toetreden.


Voorzitter : Yves Tibbaut, Dendermondsesteenweg 35 - 9270 Laarne

Secretariaat : Christine Vanhaesebrouck, Termstraat 70 - 9270 Laarne


Lees ook : Fényeslitke: At the border of the European Union

Laatst gewijzigd op: 8/11/12

Dienst toerisme

Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 46 25
F 09/366 29 70
gemeentebestuur@laarne.be