De Omhelzing

Aan de Aumansmolen staat het beeld 'De Omhelzing'. Het kunstwerk is het resultaat van een samenwerking tussen de buurtbewoners en kunstenaar Jan Van Oost.

In het voorjaar van 2008 begon het gemeentebestuur van Laarne met een participatieproject in de wijk 't Zand. Volgens de legende zijn de Laarnse heksen op die plaats in de wijk 't Zand verbrand. Met die wetenschap was het de bedoeling om er een kunstwerk te plaatsen ter nagedachtenis van deze veroordeelde vrouwen.

In samenspraak met de buurtbewoners werd een wedstrijd uitgeschreven. Alle kunstenaars, al dan niet professioneel, konden een project indienen. Er werden 25 projecten ingediend. De eerste selectie werd gemaakt door een professionele jury, die rekening hield met de technische haalbaarheid en met de esthetiek. Na het oordeel van de jury werden vijf dossiers geselecteerd. Aangezien de wedstrijd vanuit een participatieproject begon, waren het de buurtbewoners die de definitieve beslissing namen: de keuze viel op het beeld 'De omhelzing' van kunstenaar Jan Van Oost.

Het kunstwerk, een omhelzend paar zonder hoofden en verankerd aan een boom, symboliseert niet alleen de verbrande heksen, het staat ook symbool voor het project op zich. Met het participatieproject wilde het gemeentebestuur de buurtbewoners dichter bij elkaar brengen.

DSC_de-omhelzing

Laatst gewijzigd op: 9/03/10

Cultuurdienst

Dienstadres: Keistraat 5
Correspondentieadres: Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 24 10
jeugd.cultuur@laarne.be