Onroerend Erfgoed

Onroerend erfgoed?

Onder 'onroerend erfgoed' verstaan we alles wat te maken heeft met archeologie, monumenten, landschappen, varend erfgoed en heraldiek (de betekenis van wapenschilden).
In de meeste gevallen gaat dit dus om beschermde monumenten, gebouwen, landschappen, ...

Ook in onze gemeente kunnen we heel wat onroerend erfgoed terugvinden. Het historische Slot van Laarne vormt hierbij wellicht het grootste en meest bekende monument van Laarne.
Daarnaast zijn er nog heel wat andere noemenswaardige gebouwen en monumenten en dit zowel in Laarne als Kalken.

Nieuw in 2015:

Een nieuw herkenningsteken voor beschermd onroerend erfgoed

Vlaanderen telt meer dan 12.500 beschermde items zoals kerken, landschapsparken, kasseiwegen en grafheuvels. Het nieuwe witgele herkenningsteken is speciaal ontwikkeld om dit beschermd erfgoed meer zichtbaarheid te geven. Onder impuls van het Onroerenderfgoeddecreet is er nu één herkenningsteken in het leven geroepen voor alle soorten van beschermd onroerend erfgoed: voor beschermde monumenten, stads- en dorpsgezichten, cultuurhistorische landschappen en voor archeologische sites.

Ben jij eigenaar, beheerder, huurder of erfpachtnemer van een beschermd goed? Bestel dan het nieuwe herkenningsteken en vergroot de zichtbaarheid van jouw onroerend erfgoed. Het agentschap Onroerend Erfgoed stuurt je het bordje kosteloos op. Meer informatie over hoe je het herkenningsteken kan aanvragen, vind je op https://www.onroerenderfgoed.be/nl/over-ons/herkenningsteken.

Heb je het nieuwe herkenningsteken al opgehangen of ben je van plan om dit te doen? Doe dan mee aan de selfie-actie van het agentschap Onroerend Erfgoed en geef jouw onroerend erfgoed een gezicht. Stuur een foto van jezelf met het bordje aan het beschermde erfgoed naar communicatie@onroerenderfgoed.be. Het agentschap stuurt een fotograaf naar de leukste inzendingen voor een fotoreportage!

Beschermde gebouwen in Laarne

Hieronder volgt een kort overzicht van enkele beschermde gebouwen en/of geklasseerde zichten uit de gemeente.

Aumansmolen (Laarne)

Café Den Hert (Laarne)

Aumansmolen3
Café Den Hert
Klik om te vergroten

Kattenheye (Laarne)

Boerenhuis (Kalken)

Kattenheye
Klik om te vergroten
Boerenhuis Kalken
Klik om te vergroten

Mouterij (Kalken)

Herenhuis en Koetshuizen (Kalken)

Mouterij
Klik om te vergroten

Herenhuis en koetshuizen
Klik om te vergroten

't Ruytenshof (Kalken)

't Ruytenshof2

Laatst gewijzigd op: 20/04/15

Cultuurdienst

Dienstadres: Keistraat 5
Correspondentieadres: Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 24 10
jeugd.cultuur@laarne.be