Roerend Erfgoed

Roerend erfgoed?

Hieronder verstaan we al het erfgoed dat 'verplaatsbaar' is. Voorbeelden zijn schilderijen, beelden, juwelen, relikwieën, munten, zegels, meubels, tapijten, boeken, foto’s, films, muziekinstrumenten, literatuur, documenten,… Het roerend erfgoed wordt onder andere bewaard in musea en archieven, maar kan zich ook bij heel wat particulieren bevinden en dit zowel als verzamelobject of als erfstuk.
Onder het onroerend erfgoed vallen ook heel wat lokale tradities en gebruiken, zoals o.a. onze reuzen, waarover hieronder iets meer info te vinden is...

Reuzen in Laarne

Het reuzenpaar van Kalken: Stien en Lies

Een korte ontstaansgeschiedenis...stien en lies3

Verschraegen Remi en zijn echtgenote Middernacht Alice, uit de Kruisenstraat, hebben nog een ongehuwde zoon, die bij hen inwoont: Hendrik. Gaarne zouden zij hem getrouwd zien om -zoals ze zeggen- met hun voeten van het ijs te zijn. Enige sloebers die van de bekommernissen van de ouders op de hoogte waren, hadden de koppen bijeen gestoken en zoon Hendrik overhaald om op kermismaandag 1959 zijn ouders het plechtige moment aan te kondigen van eerste kennismaking met zijn verloofde Margrietje. Een van de sloebers zou zich verkleden in een meisje en ‘s avonds vergezeld van de zoon kennis maken met de aanstaande schoonouders...

Degenen die van het geval op de hoogte waren hebben de gelegenheid gehad die eerste kennismaking bij te wonen, tot ergernis van de pa die iedere keer vreesde het meisje te ontstemmen door de geestige maar voor hen ongepaste inmenging van de aanwezigen. De ouders zijn er volledig ingelopen en meenden werkelijk een schone oude dag in ‘t verschiet te hebben.

Om deze kostelijke grap voor het nageslacht bewaard te houden, werd een reuzenpaar aangekocht die de naam 'Stien en Lies' kregen, naar de slachtoffers van deze komedie.
Zo kreeg Kalken zijn eerste reuzenkoppel, gegroeid uit humor van eigen streek en volk.

De reuzin van Laarne: Marie Spreudel

Een korte ontstaansgeschiedenis...

spreudelkenIn de zomer van 2000 maakte Rudy De Buck, uitbater van Estaminet De Wastobbe, kennis met een Wetterse reuzendrager, die zeer enthousiast vertelde over een belangrijke reuzenoptocht aan de kust die hij die dag had meegemaakt. Aangezien onze deelgemeente Laarne een van de weinigen was, die nog geen reus bezat, koesterde hij het plan een reus te creëren voor Laarne.

Gepaste vrienden met organisatietalent en ervaring werden aangesproken en de eerste vergadering vond plaats op 21 september 2000 in De Wastobbe.
Vanaf dan droeg iedereen zijn steentje bij tot het realiseren van de reus. Dankzij de medewerking van bereidwillige sponsors stond niets hen nog in de weg om een degelijke, mooi-ogende reus te ontwerpen.

De keuze van een heks als reuzenfiguur was al snel gemaakt: typisch Laarns en verwijzend naar het Slot en de heksenverbranding.
De naamkeuze daarentegen, liep niet van een leien dakje en werd telkens uitgesteld. Na een verspreking en een vleugje fantasie was de naam 'Marie Spreudel' echter een feit.
Ter gelegenheid van Sinksenkermis 2001 werd Marie aan het publiek voorgesteld.

Niksje

Laatst gewijzigd op: 22/09/10

Cultuurdienst

Dienstadres: Keistraat 5
Correspondentieadres: Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 24 10
jeugd.cultuur@laarne.be