Erfgoed in onze gemeente

Een schat aan verhalen...

In Vlaanderen hebben Zitbankwe een schat aan erfgoed waar we terecht trots op mogen zijn. Dit gaat van indrukwekkende gebouwen zoals kastelen, abdijen, arbeidershuizen, industriële gebouwen en cultuurlandschappen tot archeologische sites. Elk van deze plaatsen bevat een schat aan informatie over ons verleden, die ons meer dan eens een onverwacht verhaal kunnen vertellen over vandaag...

Wanneer we spreken over erfgoed, denken we echter niet enkel aan het onroerend (gebouwen en monumenten), maar ook aan het roerend erfgoed. Letterlijk geïnterpreteerd, betekent dit het 'verplaatsbaar' erfgoed. Zowel schilderijen, muziekpartituren als boeken behoren tot deze categorie, maar ook allerlei lokale tradities en gewoonten horen hier bij.

Ook Laarne draagt een stevige steen bij tot ons Vlaamse erfgoed, met het Kasteel van Laarne als meest bekende trekpleister. Daarnaast zijn er echter nog heel wat andere interessante gebouwen, plekjes en verhalen te ontdekken in onze gemeente...

We wensen je alvast een prettige tocht doorheen ons lokale erfgoed!

Niksje

Castellum

Wie op zoek is naar alle details achter onze lokale geschiedenis, kan zich best wenden tot Castellum, de vereniging voor lokale geschiedenis van Laarne en Kalken.
Naast een hele hoop parate kennis, beschikt de vereniging ook over een eigen uitgebreide bibliotheek (geschiedenis, heemkunde, volkscultuur, familiekunde, archeologie, architectuur, ...).
Driemaandelijks geeft de vereniging het tijdschrift 'Castellum' uit. In dit tijdschrift geven redactieleden en gastschrijvers gevarieerde en wetenschappelijk verantwoorde bijdragen over merkwaardige figuren, gebouwen, oorlogsfeiten, genealogie, ... Kortom: een interessant naslagwerk voor iedereen die geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis.

Niksje

Laatst gewijzigd op: 18/10/17