Erfgoeddag

Erfgoeddag 24 april 2016 – thema Rituelen: Sint-Machariusprocessie

Volgens de legende is Sint-Macharius een patroonheilige waar de gemeente Laarne best trots mag op zijn. Hij was een soort pater Damiaan van Laarne. Hij kwam uit Armenië en verbleef korte tijd in de Sint-Baafsabdij in Gent. Toen hij van daaruit rondtrok, brak er een besmettelijke ziekte uit (men spreekt van de pest, maar dat is weinig waarschijnlijk) en begon hij zieken te verzorgen. Hij heeft zich met verachting voor zijn eigen leven ingezet om het leed van mensen te verzachten.

Voor Erfgoeddag hebben we een gevarieerd programma samengesteld met voor ieder wat wils.

Kom zeker eens af met je kinderen of kleinkinderen!

DSC_0410 supersuperklein

foto 16website

Programma:

10u – 18u doorlopend: Fototentoonstelling over de processie doorheen de jaren in het oud-gemeentehuis

11u – 18u doorlopend: Bewonder de eeuwenoude relikwie en bijhorende attributen die meegedragen worden tijdens de processie in de kerk van Laarne. De nodige deskundige uitleg krijg je van leden van de Sint-Machariusprocessie.

Ook de kinderen worden niet vergeten, zij kunnen het Sint-Machariusspel spelen onder aangepaste begeleiding in het oud-gemeentehuis. Dit tussen 10 en 12u en tussen 14 en 16u.

  • Voor het 5de en 6de leerjaar bieden we het Sint-Machariusspel aan dat ontwikkeld werd door de Erfgoedcel Land van Dendermonde.

  • Voor de kleuters bieden we een spel op hun maat aan, dat ontwikkeld werd door studenten van de Artevelde hogeschool.

Bezoek aansluitend het kasteel van Laarne waar de 3e graad van onze scholen en inwoners hun foto’s over “Feesten in het kasteel en omgeving” tentoonstellen. Dit is een initiatief van Historische Woonsteden en Tuinen in samenwerking met de gemeente Laarne.

Laatst gewijzigd op: 18/05/16

Vrije tijd & Jeugd

Dienstadres: Keistraat 5
Correspondentieadres: Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 24 11
F 09/366 29 70
jeugd.cultuur@laarne.be