Plattelandsontwikkeling: Ontmoetingsplek in de Keistraat

mei 2018

Het terrein is ingezaaid en krijgt nu rust to aan de officiële opening op zondag 17 juni.

maart 2018

Op donderdag 22 maart stroopten 43 leerlingen van de Vrije Basisschool Sint-Macharius Laarne de mouwen op. Ze kwamen het speelbosje aanplanten! Uiteraard werd hier exclusief streekeigen plantgoed voor gebruikt. Tussen het werken door bleken de nieuwe speelaanleidingen te verleidelijk... Tot ons grote plezier werden ze veelvuldig uitgetest... en goed bevonden!
Bekijk hier de fotoreportage >>

Keistraat - plantactie - LR - 1   Keistraat - plantactie - LR - 2

februari 2018

Op zaterdag 17 februari gingen 15 buurtbewoners creatief aan de slag met wilgentenen. Lars en Noralie van Wilgenwerk begeleidden hen stap voor stap bij het vlechten van een mooie wilgenhut met 3  verschillende tunnels in en rond de wadi's. Aan de zandspeelzone kwamen er bovendien 2 schattige wilgenhutjes bij. Bekijk hier de fotoreportage >>

keistraat - wilgenworkshop - 1 - LR   keistraat - wilgenworkshop - 2 - LR

januari 2018

Eind januari startte de werkplaats van Natuurpunt met de aanleg van de bijkomende speelelementen.
De inrichting van de speelheuvels krijgt vorm. Door  de aanleg van reuze mikado's, tipi's, een amfitheater,...

foto 1 plaatsen boomstammen web

foto 2 plaatsen boomstammen web

december 2017

Van 4 tot 6 december wordt het nieuwe pad aangelegd,
fietsers en voetgangers moeten in de toekomst niet langer slalommen tussen plassen en putten.
foto 1web

november 2017

Het terrein wordt ingezaaid en na een aantal weken komt het gras al piepen.
fotograsweb

oktober 2017

Maandag 30 oktober

De werken met de zware kraan worden afgerond,
enkele grote boomstammen worden al op hun plaats gelegd.
boomstam kraanweb

Dinsdag 17 oktober starten de graafwerken!

startgrondwerken

Tijdens een voorbereidende vergadering spotte de technische werkgroep nog enkele kansen om onder andere de afwatering van het terrein te optimaliseren.
Zo werden de vormen van de wadi én bijhorende speelheuvels nog wat aangepast.

Na de kraanwerkzaamheden is de tijd rijp om de speelelementen aan te brengen. We werken deels met natuurlijk acaciahout en deels met recuperatiemateriaal zoals boordstenen.
Zo kunnen we voor een gevarieerd speelaanbod zorgen!

Verder zal de komende weken ook de leestuin aan de bib een metamorfose krijgen, opdat lezers zich zouden kunnen verliezen in hun verhalen vanonder de plataan én tussen de bloemen…

170907_Inrichtingsplan gewijzigd
februari 2016

Hoe kan het speelpleintje aan de bib een fijne ontmoetingsplaats worden voor jong en oud?
Het gemeentebestuur van Laarne verwierf met een subsidie van de Provincie Oost-Vlaanderen budget om het pleintje aan de bibliotheek in Laarne herin te richten. We krijgen hierbij steun van  Regionaal Landschap Schelde Durme (RLSD) voor het  ontwikkelen van een ontwerp. Groot en klein werden in de loop van de maand januari uitgedaagd om hierover na te denken! 
We waren heel benieuwd naar de wensen en dromen van...

  • kinderen!   - Met de kinderen van Vrije Basisschool Sint-Macharius en Gemeenteschool De Windwijzer gingen we spelen op enkele prachtige voorbeeldlocaties. Hier konden de kinderen al spelend ontdekken welke natuurlijke speelelementen ze het allerleukst vinden. Tijdens brainstormsessies en ‘picto play’ zetten ze hun droomontwerp ook echt op papier.
  • volwassenen!   - Iedereen kon zijn/haar ideeën in een van de ideeëndozen stoppen die stonden opgesteld in de bibliotheek en het gemeentehuis van Laarne.
  • Afgelopen zaterdag was er nog een inspraakmoment voor alle buurtbewoners en geïnteresseerden.

Het speelnatuurteam van RLSD, Ann Sels en Julie Decuyper, ging de uitdaging aan om alle voorstellen te verwerken in een harmonieus ontwerp. Nu al is geweten dat natuurbeleving, biodiversiteit en multifunctionaliteit hierin centraal zullen staan, zodat veel verschillende gebruikers van de ontmoetingsplaats kunnen genieten. Ten laatste in december 2017 zal het ontwerp volledig uitgevoerd zijn.

- Leuke foto's van alle inspraakmomenten vindt u via de projectpagina van RLSD: Project Keistraat.

- Een kort verslag van alle inspraakmomenten, met dromen en wensen van animatoren, kinderen en buurtbewoners leest u hier.

Keistraat Keistraat2
plattelandplus

ontmoetingsplek1

januari 2016

De omgeving van het speelplein(tje) aan de bibliotheek in de Keistraat kan veel leuker, spannender en mooier ingericht worden. Er is voldoende ruimte om er een fijne ontmoetingsplaats te creëren voor jong en oud(er). We willen dit pleintje samen met jou een volledige opknapbeurt geven! Het gemeentebestuur vroeg daarom subsidies aan bij de Provincie Oost-Vlaanderen en riep de hulp in van Regionaal Landschap Schelde-Durme.

Regionaal Landschap Schelde-Durme is actief in Laarne en 16 andere gemeenten en steden in de regio. Uit liefde voor de streek zet het zich samen met bewoners via concrete projecten in voor natuur en landschap. “Liefst werken we samen met zoveel mogelijk partners, van overheden tot buurtbewoners, verenigingen en scholen”, vertelt Stijn Van Belleghem, coördinator van Regionaal Landschap Schelde-Durme (RLSD). “Ook bij deze herinrichting willen we zo veel mogelijk mensen betrekken.”

ontmoetingsplek8Brainstormsessies
Ann Sels van RLSD, die veel ervaring heeft met participatieve projecten rond speelnatuur en avontuurlijke, groene inrichting van
speelterreinen , ziet het helemaal zitten: “Via brainstormsessies willen we te weten komen waar de Laarnse kinderen van dromen. Zo
laten we hen op enkele prachtige voorbeeldlocaties ontdekken welke natuurlijke speelelementen ze het allerleukst vinden. Wist je dat
speelnatuur de fysieke, motorische, emotionele, sociale en zelfs cognitieve ontwikkeling van kinderen stimuleert? Bovendien zorgt een
goede band tussen kinderen en natuur ervoor dat ze als volwassenen respectvoller met de natuur omgaan.”

Uw mening telt!

- Op 12 en 14 januari zal een enthousiaste kindergroep speelinspiratie gaan opdoen in respectievelijk Neerland (Wilrijk) en De Prettige Wildernis in St-Amandsberg en daarna zullen ze hun creativiteit botvieren en hun visie geven op wat zij een leuke speelomgeving vinden.

- Uiteraard zijn we ook nieuwsgierig naar de wensen van volwassenen. Deel jouw ideeën door dit invulformulier te droppen in een van de ideeëndozen die opgesteld staan in de bibliotheek en het gemeentehuis. Dat kan nog tot zondag 17 januari.

- Voor de buurtbewoners en geïnteresseerden volgt er op zaterdag 30 januari een inspraakmoment in de Keistraat. Wij verwachten u om 9u30 en zorgen voor koffie en ontbijt.

Landschapsarchitect Julie Decuyper (RLSD) gaat de uitdaging aan om alle voorstellen te verwerken in een harmonieus ontwerp. Nu al is geweten dat natuurbeleving, biodiversiteit en multifunctionaliteit hierin centraal zullen staan, zodat veel verschillende gebruikers van de ontmoetingsplaats kunnen genieten. Ten laatste in december 2017 zal het ontwerp volledig uitgevoerd zijn.

Ontmoetingsplek5

plattelandplus

Laatst gewijzigd op: 15/05/18

Vrije tijd & Jeugd

Dienstadres: Keistraat 5
Correspondentieadres: Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 24 11
F 09/366 29 70
jeugd.cultuur@laarne.be