Kids-id

Wat?

De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar, voor reizen binnen de meeste landen van Europa en enkele daarbuiten.

Voor wie?

De kids-ID is 3 jaar geldig en is een veiliger identiteits- en reisdocument dan het vroegere pasje. In geval van nood kan men via een cascadesysteem tot 7 personen (familie of vrienden) telefonisch oproepen. Indien niemand bereikbaar is, komt men bij Child Focus terecht die de nodige stappen ondernemen voor de veiligheid van het kind.

Voor kinderen vanaf 6 jaar kan het document voorzien zijn van een elektronisch identiteitscertificaat dat o.a. kan gebruikt worden om veilig te chatten of  te surfen op het internet. De kaart kan ook als bibliotheekkaart gebruikt worden.

Hoe aanvragen?

  •  De kids-ID wordt uitgereikt op vraag van de persoon die het ouderlijk gezag uitoefent in de gemeente waar het kind ingeschreven is. De  ouder(s) of voogd meldt zich met het kind, 6,40 euro  en  een recente pasfoto in kleur met een heldere, egale achtergrond, in vooraanzicht genomen en met de vereiste afmetingen bij de dienst bevolking te Laarne. Net zoals bij de identiteitskaart ontvangt men 2 tot 3 weken later een omslag met de codes om de kaart te activeren en af te halen. Met de code ”contact met de ouders”  kan de lijst geregistreerd  worden via internet of telefoon voor in geval het kind in nood verkeert.
  • Er bestaan ook twee spoedprocedures waarbij de kaart bij een dringende procedure na 2 werkdagen beschikbaar is en 85,00 euro kost en een zeer dringende procedure waarbij de kaart na 1 werkdag ofwel beschikbaar is in het gemeentehuis (kostprijs: 129,60 euro) ofwel rechtstreeks in Brussel (kostprijs: 97,70 euro).

Opmerking:

  • Reis je buiten Europa, dan hebben de kinderen meestal een eigen internationale reispas nodig, informeer je tijdig!
  • Voor vervallen Kids-ID wordt er éénmalig een oproepingskaart verzonden.Ouders dienen dan zelf tijdig de nodige stappen te ondernemen, voor de vervanging ervan. Er worden immers geen herinneringen verzonden.

Wat te doen bij verlies of diefstal van de Kids-ID?

Dit is dezelfde procedure als bij de identiteitskaarten, maar bij diefstal is het niet verplicht om de politie te verwittigen.

Nuttige links:

www.halloouders.be

Laatst gewijzigd op: 28/12/17

Dienst Bevolking

Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 46 02
F 09/366 29 70
burgerzaken@laarne.be