Legionella

Legionella pneumophila is een bacterie die in 1977 erkend werd als ziekteverwekker van een longontsteking, het jaar waarin er 34 doden waren gevallen na een bijeenkomst van Korea-veteranen van de American Legion in een hotel in Philadelphia.
Ondertussen zijn er meer dan 34 Legionella-soorten beschreven waarvan 20 ziekteverwekkend voor de mens.
De meeste mensen worden echter niet ziek na besmetting.

Wanneer de ziekte wel optreedt, is deze te behandelen met antibiotica. Doorgaans krijgt iemand alleen griep of longontsteking. Alleen in ernstige gevallen kan de ziekte, zonder de juiste behandeling, dodelijk zijn (dit is dan de zware vorm of Veteranenziekte).
Daarnaast bestaat er nog een ander ziektebeeld, namelijk Pontiac-fever ( de lichte vorm of ook Legionella-griep). Deze benaming komt voort van een epidemie in Pontiac, Michigan, waar werknemers in een groot kantoorgebouw enkele dagen hoge koorts, spierpijn en hoofdpijn hadden gekregen. Deze griepachtige verschijnselen gingen na enkele dagen over. Het airconditioningssysteem lag aan de basis van het verspreiden van de Legionella-bacterie.

Deze informatie en uitgebreidere info betreffende de legionella bacterie en de symptonen die er het gevolg van zijn kan u vinden op de website : gezondheid

Laatst gewijzigd op: 26/01/10

Dienst Milieu en Natuur

Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 46 10
milieu@laarne.be