Dieren en planten

OVERLAST - Sommige dieren en planten kunnen in onze omgeving een zekere vorm van overlast veroorzaken. Dit omdat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid, hinderlijk voor een goede afwatering of gewoon storend voor de aanwezige fauna en flora. Om dit te verhelpen worden deze dieren en planten bestreden door het gemeentebestuur op het openbaar domein. De bestrijding op privédomein blijft de verantwoordelijkheid van de private eigenaar of huurder.

ZIEKTE - Dieren kunnen ook ziek worden en dan gelden er regels en afspraken. Lees alles over dierengezondheid op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen

Voor gewonde dieren kan u sinds kort ook terecht bij het  WILDLIFE TAXI TEAM :

Wat doe je als je een gewonde egel vindt? Of een vogel met een gebroken vleugel? Dan ga je met het dier naar een Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC).
Maar wat als je zelf niet de mogelijkheid hebt om het dier naar een VOC over te brengen?

De nieuwe lokale afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen in de regio Gent-Meetjesland bied je dé oplossing. Ze werken aan een stevig vertakt vrijwilligersnetwerk van chauffeurs en dispatchers uit de regio, gedoopt onder de naam Wildlife Taxi Team, kortweg WTT. Dit netwerk van vrijwilligers behandelt meldingen, geeft advies en brengt noodlijdende inheemse wilde dieren over naar het dichtstbijzijnde VOC. Iedereen die een hulpbehoevend dier in de regio Gent-Meetjesland vindt en het niet naar een opvangcentrum kan brengen, kan beroep doen op het WTT.

wildlifetaxiIn de provincie Vlaams-Brabant is al sinds 2012 een dergelijk netwerk actief én een groot succes. Daarom sloegen enkele dierenliefhebbers uit Oost-Vlaanderen en Vogelbescherming Vlaanderen de handen in elkaar om voor de regio Gent-Meetjesland een gelijkaardige afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen uit te bouwen. Hun kerntaak is ervoor zorgen dat gewonde dieren op een deskundige professionele wijze in een opvangcentrum terecht komen. Het Wildlife Taxi Team Gent-Meetjesland brengt de dieren naar het VOC in Merelbeke. De dieren worden er behandeld en krijgen de juiste voeding en medicijnen. Na revalidatie kan gemiddeld 60% met de grootste overlevingskansen terug worden vrijgelaten.

“Op dit moment zijn we nog met een kleine, maar krachtige groep” zegt Marijke Bogaert uit Wondelgem. “We zijn hard op zoek naar enthousiastelingen die ons team als chauffeur (transport) of als dispatcher (telefoonpermanentie) willen versterken”. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor een goede omkadering en opleiding; de vrijwilligers staan er dus niet alleen voor.

Heb je een hart voor wilde dieren en woon je in de regio?
Heb je tijd om zo nu en dan een hulpbehoevend wild dier naar een VOC te brengen of vragen over noodlijdende wilde dieren te beantwoorden?
Dan ben jij de geknipte persoon. Mail jouw contactgegevens (naam, adres, telefoonnummer en e-mail) naar WTT.regioGent@vogelbescherming.be.

Contact en info:
GSM: 0468 270 217
Mail: WTT.regioGent@vogelbescherming.be

Laatst gewijzigd op: 22/11/16