Glasbollen

Waar staan de glasbollen in :

  • Kalken :

- Nerenweg

- kruispunt Provinciebaan - Krimineelstraat

- Skala in Colmanstraat

- Husseveldestraat

- Kouterstraat (parking school)

  • Laarne :

- Containerpark

- kruispunt Steentjestraat - Zevensterstraat ->verhuist op termijn naar Lange Meire

- kruispunt Brandemanstraat - Lepelstraat

- Molenstraat (rusthuis)

- Achterstraat (kerkhof)

- kruispunt Driesstraat -Eekhoekstraat

- Skala, Colmanstraat 51

Geen brol rond de glasbol

Eind september 2013 namen burgemeesters Piet Buyse (Dendermonde), Katja Gabriëls (Berlare), Alain Pardaen (Wetteren) en Herman Vijt (Hamme) deel aan een fietstraject langs drie glasbolsites om aandacht te vragen voor meer netheid rond de glascontainers. Onder het motto ‘Geen brol rond de glasbol’ willen ze de burger stimuleren om geen zwerfvuil meer achter te laten rond de glasbollen.

Zwerfvuil staat gelijk aan sluikstorten en is strafbaar, maar toch vormen de glasbolsites vaak een aanlokkelijke locatie om allerlei afval achter te laten. Uit steekproeven blijkt dat één op vijf sites wordt geteisterd door zwerf- en sluikafval. Om die problematiek aan te pakken, plaatste Verko de voorbije week op tien terreinen een gloednieuw paneel met de slogan ‘Geen brol rond de glasbol’. De campagne gebeurt in samenwerking met Fost Plus en moet de mensen aansporen om geen afval meer te dumpen rond de containers.

Om die boodschap kracht bij te zetten, bevestigden een aantal burgemeesters uit het Verko-werkingsgebied hun deelname aan een fietstocht van de Brugstraat in Berlare naar de Bruynkaai in Dendermonde. De glasbolsites op de vertrek- en aankomstplaats zijn vaak het doelwit van sluikstorters. Piet Buyse, Katja Gabriëls, Alain Pardaen en Herman Vijt, de burgemeesters van respectievelijk Dendermonde, Berlare, Wetteren en Hamme pleiten via dit initiatief mee voor een mooiere gemeente.

Burgemeester Piet Buyse: “Het stadsbestuur van Dendermonde levert enorme inspanningen om de stad zo proper mogelijk te houden. Samen met de burger kunnen we ervoor zorgen dat de omgeving van de groene vuilbakjes én van de glasbollen net blijft. Ik reken hiervoor op de steun van de hele bevolking.” Burgemeester Katja Gabriëls beaamt dit: “Vuil trekt nog meer vuil aan. Dat merken we ook in Berlare. Vandaar dat we graag mee ijveren voor een propere omgeving rond onze glasbollen.”

Locaties glasbolpanelen
De panelen staan op de glasbolsites in de Brugstraat in Berlare, Stationsstraat in Buggenhout, Bruynkaai en Bevrijdingslaan in Dendermonde, Tweebruggenplein in Hamme, Driesstraat in Laarne, Flor Hofmanslaan in Lebbeke, Kruisstraat in Melle, Molenstraat in Wetteren en Scheldebrugstraat in Wichelen. Leentje Grillaert, voorzitter Verko: “De keuze viel op deze sites, omdat ze dikwijls sluikstorters aantrekken. De ophaaldienst reinigt wekelijks één keer de sites. Op extreem vervuilde locaties is soms een tweede interventie nodig. Jammer genoeg volstaat dit nog niet om de terreinen schoon te houden.”

Glas IN de bol
Het hele werkingsgebied van Verko telt inclusief de containerparken ruim 150 glasbolsites die samen ruimte bieden aan een 200-tal glascontainers. Leentje Grillaert: “In de eindejaarsperiode plaatst Verko zelfs nog extra glasbollen om tegemoet te komen aan het stijgend aanbod flessen afkomstig van de feesten.” Afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel dient de glasbollen te ledigen wanneer de vullingsgraad van 75 procent bereikt is. Mocht een glascontainer toch overvol geraken, verzoekt Verko de burger vriendelijk om zich met glazen flessen en bokalen tot een andere glasbol te wenden of het glas nog even bij te houden tot dat de glasbol is geledigd.

Laatst gewijzigd op: 26/06/19

Dienst Milieu en Natuur

Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 46 10
milieu@laarne.be