Huisvuilzakken en PMD

Het restafval in huisvuilzakken wordt om de twee weken opgehaald (zie  ophaalkalender ). Plaats de zakken dichtgebonden en duidelijk zichtbaar op het trottoir.
Je kan huisvuil- en PMD-zakken en GFT stickers kopen bij de balie in het gemeentehuis te Laarne. De overige verkoopadressen leest u in deze lijst.

Kostprijs:

  • 1 rol grote huisvuilzakken (10 zakken van 60L): 17,50 euro
  • 1 rol kleine huisvuilzakken (20 zakken van 30L): 18 euro
  • 1 rol PMD-zakken: 2,40 euro
  • GFT-sticker groot: 0,75 euro
  • GFT-sticker klein: 0,25 euro

NIEUW! Verko start op 1 april 2019 als eerste afvalintercommunale met de uitgebreide PMD-zak, waarbij voortaan alle plastic verpakkingen in deze zak thuishoren.

Eindelijk! Tussen april en juni 2019 starten zes van de acht Oost-Vlaamse afvalintercommunales met de toepassing van de uitgebreide PMD-regels. De uitbreiding van de PMD-zak of de ‘Nieuwe Blauwe Zak’ betekent dat vanaf die tijd ook onder andere botervlootjes, yoghurtpotjes, champignonbakjes, chipszakken en verpakkingsfolie in de blauwe zak zullen mogen.

Een goede zaak, vinden de afvalintercommunales want zij zijn al jaren vragende partij om de sorteerboodschap voor de burgers eenvoudig en duidelijk te maken. De P van PMD staat vanaf dat moment niet langer voor ‘plastic flessen en flacons’, maar voor ‘plastic verpakkingen’. Alle plastic verpakkingen zijn vanaf dan PMD, inclusief de vroegere twijfelgevallen. Die definitie is duidelijk en maakt PMD sorteren heel wat gemakkelijker. Dankzij de uitbreiding zal ook heel wat afval dat momenteel bij het restafval terechtkomt, verder gesorteerd en gerecycleerd worden.

De omschakeling in het tweede kwartaal van 2019 zal van start gaan bij Verko, IDM, MIWA, ILvA, IVM en Ibogem. IVAGO en IVLA zullen op een later tijdstip de uitbreiding toepassen.

Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko: “Van meet af aan heeft Verko zich samen met de andere Oost-Vlaamse intercommunales geschaard achter een scenario waarbij alle plastic verpakkingen in de PMD-zak terecht kunnen en de PMD-definitie een stuk eenvoudiger wordt. Verko mag nu de spits afbijten: vanaf 1 april 2019 wordt de nieuwe PMD-definitie van kracht.”  

De komende maanden zullen de burgers nog uitgebreid geïnformeerd worden om een vlekkeloze overgang mogelijk te maken.

Laatst gewijzigd op: 6/11/19

Dienst Milieu en Natuur

Dorpsstraat 2
9270 Laarne
T 09/365 46 10
milieu@laarne.be