Afbouw coronamaatregelen: opstart van fase 2 vanaf 18 mei (archief)

13 mei 2020

Op woensdag 13 mei besliste de Nationale Veiligheidsraad (NVR)  om vanaf maandag 18 mei fase 2 van het afbouwplan op te starten.

Wat is er beslist?

 • Onderwijs: geleidelijke heropstart van de lessen voor bepaalde leerlingen in het basis- en secundair onderwijs onder strikte organisatorische voorwaarden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten en het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd samen met de gemeenschapsoverheden.
 • Cultuur: musea en culturele bezienswaardigheden kunnen vanaf 18 mei weer open, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt. Bibliotheken blijven open, onder dezelfde voorwaarden als nu.
 • Economie: contactberoepen mogen hun activiteit hernemen, met voorwaarden:
  - op afspraak
  - personeel en klanten moeten een mondmasker of mondneusbescherming dragen
  - respecteren van de veiligheidsafstand tussen de klanten.
 • Markt: na instemming van de lokale overheden mogen opnieuw markten worden georganiseerd. Die markten mogen maximaal 50 kramen hebben, er moet een circulatieplan worden opgesteld en de veiligheidsafstand moet altijd gerespecteerd worden. Het dragen van een masker of mondneusbescherming is verplicht voor de marktkramers en hun personeel en wordt ook voor klanten sterk aanbevolen.
 • Sport en vrije tijd: Trekpleisters in de natuur, zoals dierenparken, zullen ook weer open mogen gaan, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem invoeren om de toegang voor het publiek te beperken, een circulatieplan opstellen en dat cafetaria's en restaurants gesloten blijven, net als attracties en speeltuinen.
  Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband mogen worden hervat
  , als ze de veiligheidsafstand respecteren en als er een coach aanwezig is. De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen en sportclubs mogen alleen heropenen op voorwaarde dat alle maatregelen worden genomen om de veiligheid van de sporters te waarborgen.
 • Huwelijken en begrafenissen: vanaf 18 mei tot maximum van 30 personen op plechtigheden, onder bepaalde voorwaarden, waaronder het respecteren van de veiligheidsafstand. Het is niet toegestaan om na de plechtigheid een receptie te organiseren.
 • Alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen zijn verboden tot en met 30 juni.

De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden. En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen. Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen. Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.

Meer info op: www.info-coronavirus.be

Laatst gewijzigd op: 13/05/20

Deel deze pagina

Corona.JPG
-

Nieuwsoverzicht