Vanaf 1 april 2020 mag huisvuilzak maximum 15 kilogram wegen (archief)

24 maart 2020

Op basis van de resultaten van een risicoanalyse hebben de Verko-gemeenten beslist om vanaf 1 april 2020 het maximumgewicht van de huisvuilzak te verlagen van 20 naar 15 kilogram. Het aangepaste gewicht is nodig om het aantal rugklachten te verminderen.

Gewichtsaanpassing

Uit steekproeven is gebleken dat huisvuilzakken vaak meer wegen dan het momenteel toegelaten gewicht van 20 kilogram en dat heeft gevolgen voor de afvalophalers. Risicoanalyses bevestigen dat zware zakken voor meer rugklachten kunnen zorgen. “In het belang van het welzijn van onze medewerkers hebben we daarom besloten om het maximumgewicht te verlagen naar 15 kilogram”, bevestigt Dirk Abbeloos, voorzitter van Verko. “Dit is niet onoverkomelijk in onze sector, want de andere Oost-Vlaamse intercommunales hanteren al langer het maximumgewicht van 15 kilogram of werken met containers waarbij inwoners betalen per kilogram ingezameld afval.”

Geen formaataanpassing

De nieuwe maatregel gaat van kracht vanaf 1 april 2020. Er geldt enkel een aanpassing voor het gewicht en niet voor het formaat van de huisvuilzak. Iedereen kan de huidige gele zak blijven gebruiken, ook al vermeldt die 20 kilogram. De huisvuilzakken met de aangepaste opdruk van 15 kilogram zijn pas vanaf september 2020 verkrijgbaar.

Milieuvriendelijke samenstelling

Een formaataanpassing er is er dus niet, maar de samenstelling van de zak wijzigt wel ten voordele van het milieu en daar is Dirk Abbeloos trots op: “De nieuwe zakken zullen voor 80 procent bestaan uit gerecycleerd materiaal. Dit is een concreet voorbeeld van hoe we als afvalintercommunale meewerken aan een circulaire economie.”

Persbericht VERKO

Laatst gewijzigd op: 03/06/20

Deel deze pagina


Verko

Nieuwsoverzicht