Lokaal Bestuur Laarne promoot Peerby - delen is het nieuwe hebben

Klimaat Gezond Laarne

Laarne engageert zich voor een klimaat gezonde gemeente en ondertekende hiertoe het Burgemeestersconvenant. Bedoeling van dit convenant is enerzijds om te streven de CO2-uitstoot met 40% te verminderen op haar grondgebied tegen 2030 (t.o.v. 2011, toen de nulmeting plaatsvond), en anderzijds om haar grondgebied weerbaar te maken tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

Om deze doelstellingen te halen ondersteunt het lokaal bestuur diverse acties zowel binnen het bestuur als naar verenigingen, burgers, landbouwers, KMO’s,…
Het stimuleren van een initiatief als Peerby past hierbij volledig binnen het plaatje.

Wat is nu Peerby?

Peerby is een leendienst. Door mensen in contact te brengen en te laten delen probeert het een alternatief te bieden voor de wegwerpcultuur. Peerby is een website en een app waar je spullen kunt delen (ontlenen/huren) met mensen in je buurt, gratis of voor een democratische prijs.
De filosofie achter Peerby is eigenlijk dat je soms (even) iets nodig wat je zelf niet hebt. In plaats van daarvoor naar de winkel te gaan en een nieuw product te kopen - dat daarna toch gewoon stof ligt te vergaren - kan je dit lenen via Peerby.
De meest populaire rubrieken bij Peerby zijn ‘materialen voor klusjes in en rondom de woning’ en ‘vrije tijd’.

Peerby en Klimaat Gezond Laarne? 

Meer dan 20% van alle CO2 uitstoot komt van gebruiksvoorwerpen. Spullen zijn de grootste boosdoener met vele directe en indirecte milieueffecten. De meeste voorwerpen die mensen bezitten worden minder dan 10% van de tijd gebruikt. Peerby wil de negatieve impact van spullen op het milieu graag verminderen. Dit doen ze door delen gemakkelijker en leuker te maken dan kopen. Bovendien kan je door te delen geld besparen en heb je met Peerby toegang tot heel veel leuke  spullen. Want: Samen hebben we meer!

Peerby betekent geen concurrentie Hoplr. Bij Hoplr ligt de nadruk immers op diensten en hulp vragen van anderen uit de buurt, terwijl Peerby focust op spullen.
Beide netwerken vullen mekaar dus perfect aan.

Peerby promoten met gratis workshop en lezing over ontspullen

Tijdens een praktische workshop en lezing , gegeven door mevr. Nele Colle, opruimcoach en auteur van het boek “JOMO” (Joy Of Missing Out) komen we te weten hoe we beter kunnen ontspullen, opruimen en organiseren. Je krijgt praktisch tips over een leven van meer met minder en hoe dit leidt tot een eenvoudiger en duurzamer leven.

Na de workshop/lezing ga je naar huis met veel zin en praktische, duurzame tips om opnieuw rust en overzicht te creëren waar het even zoek was.
Tijdens de workshop en de lezing wordt er telkens 1 exemplaar van het boek “JOMO” verloot worden onder de aanwezigen.

  • Praktische workshop ontspullen (max. 25 deelnemers)

20 mei 2019 van 19u30 tot ongeveer 21u30 (ontvangst vanaf 19u)
Site Keistraat Polyvalente Zaal te 9270 Laarne
Gratis maar verplicht vooraf inschrijven

  • Lezing ontspullen (max. 50 deelnemers)

3 september 2019 van 19u30 tot ongeveer 21u30 (ontvangst vanaf 19u)
Sociaal Huis Kalken Nerenweg 3 te 9270 Kalken
Gratis maar verplicht vooraf inschrijven

Meer info? 09/365 46 10 (Els of Laetitia)

Klimaattafel opmaak adaptatieplan op 6 mei 2019peerby

Laatst gewijzigd op: 06/05/19