Doe mee aan de zwerfvuilacties, 17-23 september 2018 (archief)

07 augustus 2018

Niemand woont graag in een vuile straat of wil picknicken in een park vol afval. Toch blijft dit een hardnekkig probleem.

Er bestaat een groot verschil tussen zwerfvuil en sluikstorten van afval. Zwerfvuil is klein afval dat mensen vaak nonchalant en zonder dat ze erbij stilstaan weggooien. Voorbeelden: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, blikjes, flesjes, snoepverpakkingen, paraplu’s, zakdoekjes. Bij sluikstorten daarentegen wordt afval bewust op openbare plaatsen achtergelaten, omdat mensen niet willen betalen voor dit afval of geen moeite willen doen om er zich op een reglementaire wijze van te ontdoen. Voorbeelden: huishoudelijk afval dat in een klein zakje in een gemeentelijke vuilnisbak wordt gegooid, grotere stukken afval die worden achtergelaten (zoals matrassen of koelkasten), bouw- en sloopafval dat ergens wordt gedumpt, …

Op welke manier het afval ook op straat, gracht(berm), in ’t park of tuin terechtkomt, het zorgt altijd voor de nodige ergernis bij iedereen. Bovendien kost de opruiming ervan handenvol geld dat nuttiger kan besteed worden. Ook heel wat dieren vinden een gewisse dood in achtergelaten vuilnis, denk maar aan vogels die het onverteerbare plastic oppikken, koeien die sterven door stukjes metaal die ze smakelijk met het gras naar binnen werken of kleine zoogdieren die langzaam stikken in een plastieken drankhouder.

Met het project Mooimakers wil Vlaanderen het probleem van zwerfvuil en sluikstorten in de kijker plaatsen en de nodige acties ondernemen. Eén van die initiatieven is het organiseren van de week van de handhaving, met verhoogde aandacht voor de handhaving rond zwerfvuil en sluikstorten. De handhavingsweek loopt van 17 tot en met 23 september 2018.

Het gemeentebestuur van Laarne wil tijdens die week niet stilzitten, en organiseert daarom op verschillende dagen en locaties opruimrondes. Hieronder vind je een overzicht van de dagen en de startplaats. De zwerfvuilacties starten telkens om 13u30 (en eindigen rond 16u30). Een verantwoordelijke begeleidt de deelnemers en zorgt voor het nodige opruimmateriaal.

Dag

Start- (en eind)plaats

Verantwoordelijke

Maandag 17 september

hoek Zandstraat/Brandemanstraat

Gert Schelstraete

Dinsdag 18 september

Prullenbos

Stephanie Demeulemeester

Woensdag 19 september

Vaartplein

Lieve Van Bockstael

Donderdag 20 september

hoek Apostelhuizen/Schriekstraat/ Husseveldestraat

Mario Vaneechoutte

Vrijdag 21 september

nader te bepalen, Kalken

Andre De Rycke (KWB)

Wil je graag meewerken aan een “proper” Laarne? Aarzel niet en kom meehelpen op één of meerdere zwerfvuilactiedagen. Iedereen is welkom, van klein tot groot.

Inschrijven kan door de antwoordstrook (in het Infoblad) in te vullen en terug te bezorgen aan de milieudienst of via dit onlineformulier en dit voor 14 september 2018.

Wil je graag meer info, neem contact op met de milieudienst op 09/365.46.18 of milieu@laarne.be.

Hopelijk allen tot dan!

Laatst gewijzigd op: 07/08/18

Deel deze pagina

opruimactie.jpg
© Gemeente Laarne

Nieuwsoverzicht