Kalkense Meersen Donkmeer - Chartermoment en Wilde Ideeënhoek - zondag 27 mei 2018 (archief)

17 mei 2018

Oude meanders, rivierduinen, open vlaktes, bos, bloemen, erfgoed, … We wonen in een prachtig gebied met vele troeven! Die overstijgen de gemeentegrenzen en betoveren ook onze buurgemeenten Berlare, Wetteren en Wichelen. Om ervoor te zorgen dat ‘onze’ natuur zich helemaal kan ontplooien en wij daar met z’n allen van kunnen meegenieten, besloten we de krachten te bundelen met onze buren.
Alle ideeën, verwachtingen en noden op elkaar afstemmen was een hele klus. Na 2 jaar van intensief overleg is het zover: er ligt een toekomstvisie op tafel! Deze werd concreet vertaald naar een onthaal- en actieplan en er werd een projectcoördinator  aangeduid.

Van ramp naar rijkdom
Tot diep in de 20ste eeuw zorgde een combinatie van storm en hoogtij voor ingrijpende watersnood, zoals laatst bij de grote overstroming van 1976. Genoeg was genoeg en de overheid greep in. Het Sigmaplan deed zijn intrede. De Schelde zou ruimte krijgen door overstromings- en getijdengebieden in te richten langs haar oevers. De uitvoering van het Sigmaplan is nog steeds gaande en zal pas voltooid zijn in 2030. Maar de veranderingen zijn nu al merkbaar. Natte voeten blijven uit en… het natuurgebied in onze regio breidde uit tot maar liefst 1.500 hectare! Ontelbare soorten vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen vinden er een leefgebied. Ook passanten zoals trekvogels houden hier graag halt. Ooit was het anders. Voor 2013 werden nog geen 10 vogelsoorten geteld in het oostelijke deel van de Paardenweide. Vandaag zijn dat er meer dan 200.

Samen genieten
Het Sigmaplan gaf in 5 gebieden ruimte terug aan het water: Wijmeers, Bergenmeersen, de Paardeweide, Paardenbroek en de Kalkense Meersen. Deze gebieden worden samen met het Donkmeer en Berlare Broek omringd door prachtige agrarische open ruimte. Met onze toekomstvisie willen we al dat moois samenbrengen tot één gebied. Met één recreatief netwerk waardoor we met z’n allen op een duurzame manier van de lokale topnatuur kunnen meegenieten. Samen met de Provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, Toerisme Scheldeland, Toerisme Oost-Vlaanderen en de Vlaamse Waterweg nv en de beheerders VZW Durme, het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt gaan we ervoor!

Chartermoment en Wilde Ideeënhoek
Tijdens een chartermoment aan de Aard in Schellebelle zullen op 27 mei 2018 de samenwerking tussen de vier gemeenten Wetteren, Berlare, Wichelen en Laarne en de gezamenlijke ambities worden geofficialiseerd. Aansluitend op dit officieel moment kan u van 15u tot 17u terecht in Kalken op het Vaartplein in een heuse Wilde Ideeën Hoek. Groot en klein, jong en oud kunnen hun wildste ideeën en stoutste dromen over de toekomst van de Kalkense Meersen en de NEZO-site/oude zoutfabriek, kracht komen bijzetten, door middel van een tekening, een slogan, een naam voor het toekomstige natuureducatieve centrum, … af te geven.

We zorgen uiteraard voor een feestelijk drankje en die dag zijn er exclusief, nieuwe postkaarten van Kalkense Meersen Donkmeer verkrijgbaar.
Om 15u45 is er een infomoment voorzien met uitleg over de stand van zaken en de toekomstplannen m.b.t. de NEZO-site en Vaartplein en om 16 u vertrekt een korte wandeling onder begeleiding van Natuurpunt.

De supersportieven kunnen die dag via een bewegwijzerd traject ook naar de lokale activiteiten in Berlare, Wetteren en Wichelen.
Berlare: De werken aan de gloednieuwe aaidierenweide in de Eendenkooi schieten goed op! Kom tussen 15 en 17 uur een kijkje nemen om kennis te maken met het project. Plezier verzekerd, want er is beestige animatie voorzien op kindermaat!
Wichelen: Ontdek het gebied Kalkense Meersen Donkmeer doorheen een kunstzinnige workshop en wandeling. Je kan onder begeleiding van een kunstenaar jouw eigen kunstwerk maken met diverse (natuurlijke) materialen. Voor de actieve genieters is er een wandeling gepland langsheen diverse kunstobjecten in Kalkense Meersen Donkmeer. Meer info via toerisme Wichelen.
Wetteren: Onze ervaren gidsen nemen je graag mee op (fiets)pad dwars door de Kalkense Meersen. Tijdens deze fantastische fietstocht kom je meer te weten over de oude Schelde armen, de fauna & flora, de Kalkense Vaart en zoveel meer. Vertrek om 15u aan het Infopunt te Wetteren. Inschrijven is verplicht, meer info via toerisme Wetteren

Laatst gewijzigd op: 17/05/18

Deel deze pagina

vaart KMDM.JPG
© PM/Gemeente Laarne

Nieuwsoverzicht