De gemeente Laarne kan bogen op een ruime diversiteit aan bezienswaardigheden. Van waardevolle natuurgebieden over een beschermde dorpskern en verschillende als monument geklasseerde gebouwen.

Het slot van Laarne heeft ongetwijfeld de meeste uitstraling.

Het bewoond kasteel uit de XIIIe eeuw is eigendom van de v.z.w. “Koninklijke Vereniging der Historische Woningen van België”. Het kasteel is ingrijpend verbouwd in de XVIIe eeuw en gerestaureerd in 1962 en 1991. Uitzonderlijke meubels, wandtapijten en schilderijen en de Europees vermaarde “Zilvercollectie D’Allemagne” zijn een bezoek meer dan waard.

Verder vermeldenswaardig zijn het gemeentehuis van Laarne, de Berlindekapel, de kerkgebouwen van zowel de parochie St-Macharius als de parochie St-Denijs, het landbouwkundig erfgoed van hoeve Kattenheye, Ruytenshof en het boerenhuis in de Schriekstraat, enkele statige herenhuizen, industrieel erfgoed zoals de mouterij en de Aumansmolen, en cafeetjes als In Den Bouw en Den Hert.

Op de toeristische dienst  kan je alle toeristische informatie over Laarne bekomen.  Je kan er ook de fiets-, mountainbike-, menners- en wandelroutes aankopen van zowel de gemeente zelf alsook een aantal routes van Toerisme Vlaanderen en alle Fietsknooppuntenroutes.

Toeristische dienst

Dorpsstraat 2

9270 Laarne

Tel.:09/365.46.25

gemeentebestuur@laarne.be

Wandel- fietsroutes

  • Het Ridderpad - 12 km
  • Het Reigerpad - 9km
  • Het Monumentenpad - 15 km
  • Kastelenroute - 48 km
  • Turfputtenroute - 34 km (vnl.Berlare)
  • Mountainbikeroute - 3 lussen
  • Gordelroute - 35 km
  • Het Heksenpad - 20 km
  • Het Kruidenpad - 6 km
  • Topografische Wandel en Fietskaart is een verzamelkaart van alle fiets- en wandelroutes en een mennersroute op het grondgebied van onze gemeente

Het Heksenpad (Witches path ) haalde zelfs de Engelstalige pers. Klik hier voor de tekst uit Flanders Today

Natuur

De Kalkense Meersen

Dit rijke natuurgebied bestaat hoofdzakelijk uit laagliggende hooi- en grasvelden, doorsneden door een wirwar van grachten en sloten. Het gebied is een afzettingsgebied van de Schelde. In tegenstelling tot wat de naam ‘Kalkense meersen’ suggereert, ligt slechts iets minder dan de helft ervan op Kalkens grondgebied. De rest behoort toe aan Wichelen, Uitbergen en Wetteren. De “Kalkense Vaart” verdeelt deze meersen in Molenmeers en Broekmeers. De Meersen zijn een uitgelezen gebied voor rustige fietstochten en wandelingen.

Dat ‘de Kalkense Meersen’ een uitermate waardevol gebied is, blijkt uit de vele beschermingsmaatregelen die getroffen werden om dit gebied te beschermen. Zo worden de Kalkense Meersen beschermd door Vlaanderen als Ven-gebied, als Natuurreservaat, als prioritair gebied in de gewenste Bos- en Natuurlijke structuur, als stiltegebied, als Ankerplaats 40025 en als Ecologisch impulsgebied plan Blauwborst. Europa erkent de meersen als Habitatrichtlijngebied (deels), als Vogelrichtlijngebied (deels) en als deel van het Natura 2000 netwerk.

De Poelen

De poelen aan de Meerskant maken deel uit van het gebied van de Damvallei, een prachtig en rustig natuurgebied dat broedplaats biedt voor verschillende vogelsoorten en geliefd is door vissers en wandelaars.

Parktuin 

De landelijke tuin ' De Bremders' met bloemenweiden en -velden, korenbloemen en klaprozen, Cosmos, Facelia, vaste planten , fruit -en sierbomen is  gelegen in de Mellestraat 25 a te Laarne beslaat 1 hectare en is deels een creatie van architect F. Van Damme. Elk jaar deelnemer aan Open Tuinen : 26 en 27 juni 2010

Evenement : Tijdens de Open Tuindagen kunnen kinderen er leren pottendraaien

en is er initiatie kunsttafelversiering.

Info : gsm 0475/45.40.49

E-mail : paulvandamme@telenet.be

Inkom : € 1,50 per persoon (tvv Kinderkankerfonds en speelzaalwerking UZ Gent)

Website : parktuin de Bremders

Folklore

Ontstaan van het reuzenpaar van Kalken “Stien en Lies

Genaamde Verschraegen Remi en zijn echtgenote Middernacht Alice, Kruisenstraat, hebben nog een ongehuwde zoon, die bij hen inwoont nl. Hendrik. Gaarne zouden zij hem getrouwd zien om zoals ze zeggen met hun voeten van het ijs te zijn. Enige sloebers die van de bekommernissen van de ouders op de hoogte waren, hadden de koppen bijeen gestoken en de zoon Hendrik overhaald om op kermismaandag 1959 zijn ouders het plechtige moment aan te kondigen van eerste kennismaking met zijn verloofde Margrietje. Een van de sloebers zou zich verkleden in een meisje en ‘s avonds vergezeld van de zoon kennis maken met de aanstaande schoonouders.

Degenen die van het geval op de hoogte waren hebben de gelegenheid gehad die eerste kennismaking bij te wonen, tot ergernis van de pa die iedere keer vreesden het meisje te ontstemmen door de geestige maar voor hen ongepaste inmenging van de aanwezigen. De ouders zijn er volledig ingelopen en meenden werkelijk een schone oude dag in ‘t verschiet te hebben.

Om deze kostelijke grap voor het nageslacht bewaard te houden werd een reuzenpaar aangekocht die de naam ontvangen hebben van Stien en Lies de slachtoffers van deze komedie. Zo kreeg Kalken zijn eerste reuzenkoppel gegroeid uit humor van eigen streek en volk.

Marie Spreudel

In de zomer van 2000 maakte Rudy De Buck kennis met een Wetterse reuzendrager, die zeer enthousiast vertelde over een belangrijke reuzenoptocht aan de kust die hij die dag had meegemaakt. Aangezien onze deelgemeente Laarne een van de weinigen was, die nog geen reus bezat, koesterde hij het plan een reus te creëren voor Laarne.
Gepaste vrienden met organisatietalent en ervaring werden aangesproken en de eerste vergadering vond plaats op 21 september 2000 in Taverne Estaminet De Wastobbe. Vanaf dan droeg iedereen zijn steentje bij tot het realiseren van de reus.
De zoektocht naar een passende naam voor de vereniging voerde hen van “De Bokkenrijders”, “De Kludden” over “Wastobbeksken” naar het uiteindelijke “Tobbedragers”, verwijzend naar het lokaal, De Wastobbe.
Dankzij de medewerking van bereidwillige sponsors stond niets hen nog in de weg om een degelijke, mooi-ogende reus te ontwerpen. De keuze van een heks als reuzenfiguur was al snel gemaakt: typisch Laarns en verwijzend naar het Slot en de heksenverbranding.
De naamkeuze daarentegen liep niet van een leiendakje, en werd telkens uitgesteld. Waarom dan uiteindelijk “Marie Spreudel”. Na een verspreking en een vleugje fantasie was de naam “Marie Spreudel” een feit.
Ter gelegenheid van Sinksenkermis 2001 werd Marie aan het publiek voorgesteld.

Streekspecialiteiten

Wat de gastronomie betreft heeft Laarne naast haar eigen Pick-Up en “een Toverhekske” (Heksenbier gebrouwen door de Laarnse brouwerij Walrave) nog een specifieke drank. Het “dotsken” is een gemakkelijk naar binnenlopend drankje op basis van jenever en citroen. In de deelgemeente Kalken kan men genieten van een “Unkerzak”, een Kalkens streekbier.

Voor meer toeristische informatie over de provincie Oost-Vlaanderen kan men terecht bij:

VZW Toerisme Oost-Vlaanderen

Provinciaal Administratief Centrum “Het Zuid”

Woodrow Wilsonplein 3

9000 Gent

Tel.:09/267 70 20,

e-mail: toerisme@oost-vlaanderen.be  

website :www.tov.be

VZW Toerisme Oost-Vlaanderen

Provinciaal Administratief Centrum “Het Zuid”

Woodrow Wilsonplein 3

9000 Gent

Tel.:09/267 70 20,

e-mail: toerisme@oost-vlaanderen.be  

website :www.tov.be

Toerisme Scheldeland vzw
Hemelstraat 133

A 9200  Dendermonde

e-mail: info@scheldeland.be

website : www.scheldeland.be

Laatst gewijzigd op: 07/07/10