Heksensymposium in Laarne op zaterdag 9 september 2017 (archief)

16 augustus 2017

Laarne is nog steeds een betoverende Heksengemeente. Getuige daarvan zijn de recente onthulling van ‘De Heks’ in de Kasteeldreef en de unieke openluchtfototentoonstelling Betover(en)d in de Kasteeldreef van Laarne.

Op 9 september 2017 organiseren de Raad van Toerisme en de gemeente Laarne een symposium over Hekserij. Het symposium vindt plaats in het gemeentehuis van Laarne van 9u30 tot 12u30 en wordt afgesloten met een receptie.

Voor het symposium werden volgende sprekers uitgenodigd:

  • Dhr. Ugo Janssens: Na een loopbaan als crisismanager en franchisingdeskundige in binnen- en buitenland scoorde Ugo Janssens nationale en internationale erkenning met vulgariserende geschiedkundige non-fictie en historische fictie. Zijn boek De Oude Belgen is het meest verkochte geschiedenisboek in België. Een van zijn titels werd in 2010 uitgeroepen tot best verkocht Franstalig historisch non-fictieboek van Europa. Zijn boeken worden opgenomen in de universitaire bibliotheken van drie continenten. Als enige Vlaming in België is hij voor zijn oeuvre ereburger van een Franstalige gemeente (Vielsalm).
  • Dhr. Koen Stroeken: Koen Stroeken (Prof Dr) is opgegroeid in de schaduw van het Afrikamuseum te Tervuren en doceert sinds 2009 culturele antropologie en Afrikanistiek aan de Universiteit Gent. Zijn boek ‘Moral Power: The Magic of Witchcraft’ (Berghahn, 2012) belicht de actuele betekenis van hekserij op basis van zijn langdurig etnografisch veldwerk bij Sukuma genezers in Noordwest Tanzania en het gebied van de Grote Meren. Hij is de auteur van een vijftigtal wetenschappelijke artikelen over rituelen en gezondheid, drie internationale referentiewerken en het handboek ‘De ondeelbare mens: Antropologie ingeleid’ (Garant, 2013). Meermaals jaarlijks keert hij als de coördinator van een VLIRUOS-programma terug naar Oost-Afrika voor het organiseren van academische samenwerking met Afrikaanse onderzoekers.
  • Moderator is mevr. Maartje van der Laak. Zij is historica en werkt als freelance erfgoedconsulent diverse tentoonstellingen uit. In die hoedanigheid schrijft zij teksten voor verschillende musea en is auteur van verscheidene boeken voor zowel volwassenen als kinderen. Ze brengt over heel Vlaanderen en Nederland lezingen over uiteenlopende historische thema’s. Zij is tevens docent in de opleiding Gids en reisleider aan Het Perspectief/HO Gent waar zij geschiedenis en kunstgeschiedenis doceert. Daar brengt ze onder meer een lezingenreeks over de heksenwaan. Ze werkt momenteel ook aan een boek over dit thema.

Deelname is gratis, maar mogen wij u wel, om organisatorische redenen, vriendelijk vragen om vooraf in te schrijven via het Digitaal Loket op  www.laarne.be > Webshop Vrije Tijd.


EXTRA:

  • Aansluitend op het Heksensymposium kan u nog de laatste dagen genieten van de openluchtfototentoonstelling Betover(en)d.
  • Ook op 9 september 2017, organiseert het Slot van Laarne een Heksendag, voor families met grote en kleine kinderen. Op het programma staat o.a. een unieke rondleiding over heksen en wie wil kan een uitgestippelde wandeling maken door bos en wei! (Breng laarzen mee!). Er zijn ook creatieve workshops voorzien waar kinderen iets kunnen proeven en zich kunnen laten betoveren door de heksen of iets “heksachtigs” ontwerpen. Vanaf  14u tot en met 16u40, start om de 20 minuten. Kostprijs: 7 euro/volw. - 5 euro/ kind, 25 euro/ gezin (ouders + 3 kinderen).Rondleidingen: 14u, 14u40, 15u20, 16u voor kinderen tot en met 7 jaar; 14u20, 15u, 15u40, 16u20 voor kinderen vanaf 8 jaar. Vooraf inschrijven is ook hier een must via louisevandewerve@historische-woonsteden.be

Laatst gewijzigd op: 16/08/17

Deel deze pagina

Heksensymposium - kopie.jpg
© Gemeente Laarne

Nieuwsoverzicht