Zuinig-met-water-tips

De zomer is in aankomst en dat betekent ijsjes & zomerbars, waterspelletjes en lange avonden. Maar ook veel warme dagen zonder regen. Geen nood! Met deze watertips van de Watergroep ga je zorgeloos de zomer in.

Wees zuinig met water

De beste manier om droogte tegen te gaan is zuinig omspringen met water. Met deze tips slaag je erin om in droge periodes toch te besparen op water.

 • Neem een douche in plaats van een bad.

Wist je dat een gevuld bad 100 tot 150 liter drinkwater is? Dat is de hoeveelheid waarmee je drie tot zelfs vijf keer kunt douchen.

 • Opharken in plaats van sproeien.

Een tuin opharken is even goed als tweemaal water sproeien. Hierdoor breek je de harde laag en houd je de grond luchtig en vochtig. Wil je toch liever de tuin sproeien? Doe het dan met regenwater het liefst één keer per week een kwartier lang, in plaats van elke dag vijf minuten. De planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor droogte.

 • Gebruik zoveel mogelijk regenwater

Begiet je bloemen met regenwater op de minst warme tijden van de dag. Zo voorkom je dat waterdruppels je planten beschadigen en dat het water minder snel verdampt. Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over. Besproei je gazon zeker niet, want gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen. Doe je het toch? Gebruik dan regenwater.

 • Laat je kraan zoveel mogelijk dicht

Laat je kraan in de nacht dicht, want zo hebben watertoren en reservoirs opnieuw de kans om zich te laten vullen. Zo heb je in de ochtend opnieuw heerlijk fris kraanwater.

Meer tips? Neem een kijkje op www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/weetjes-en-tips/water-besparen.

De waarde van water

Water is een kostbaar product waarmee we zorgvuldig om moeten gaan. Wist je dat bij De Watergroep 5,58 euro betaalt voor de levering, afvoer en zuivering van 1.000 liter drinkwater.  Dat is …

 • 17 keer de was doen
 • 20 keer een douche nemen
 • 4.000 glazen water drinken
 • 100 keer de vaatwasser laten draaien.

Om steeds kwaliteitsvol kraanwater te leveren, blijft De Watergroep investeren. Zo wordt er aandacht besteed aan innovatieve technieken om drinkwater te produceren of water op te vangen, te zuiveren en te hergebruiken.

Nieuw tariefplan

Waterbedrijven mogen niet zomaar hun tarieven aanpassen, maar stellen om de 6 jaar een nieuw tariefplan voor aan de Waterregulator. Binnenkort wordt het nieuw plan voor de periode van 2023-2028 voorgesteld, maar wist je dat je inspraak kunt hebben in de plannen? Surf daarvoor vanaf 20 juni naar www.dewatergroep.be/tariefplan en laat van je horen. Vragen of opmerkingen doorsturen kan nog tot 20 juli.

Digitale watermeters, meer inzicht en minder gedoe

Tegen 2030 installeert De Watergroep bij al haar klanten een digitale watermeter. De installatie is gratis en de batterij gaat jarenlang mee. De digitale watermeter brengt veel voordelen met zich mee:

 1. Je hoeft je meterstanden niet meer door te geven, zelfs niet als je verhuist.
 2. Je kan je dagelijks waterverbruik op de voet volgen.
 3. In de toekomst krijg je een melding als er iets abnormaals is aan je waterverbruik. Zo worden waterlekken sneller opgespoord.
 4. Digitale watermeters betekent geen meterkaartje of metersopstandmeters. Dat betekent minder bestelwagens op de weg, een verlaging van de CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu.

Meer info over jouw digitale watermeter? Surf naar www.dewatergroep.be/digitalewatermeter