Uitbreidingsronde kinderopvang baby’s en peuters: criteria en procedure

De Vlaamse regering wenst via een meerjarenprogrammatie nieuwe plaatsen kinderopvang te creëren in regio’s waar de nood aan kinderopvang het hoogst is.

Hiervoor zullen onder andere verschillende oproepen gelanceerd worden betreffende bijkomende gesubsidieerde plaatsen inkomenstarief (trap 2 subsidies). Zowel nieuwe als bestaande organisatoren kinderopvang kunnen hierop intekenen en een aanvraag indienen om een subsidie te krijgen.

Het lokaal bestuur heeft een adviesrol in het kader van uitbreidingsrondes IKT – plaatsen. Op deze manier heeft het lokaal bestuur, als lokale regisseur, inbreng in de ontwikkeling van het aanbod op het grondgebied, afgestemd op de dan geldende lokale noden.

De rol van het lokaal bestuur bestaat erin om een gemotiveerd advies te formuleren op basis van onderstaande criteria en volgens onderstaande procedure. Op deze manier worden alle aanvragen objectief gescoord.

Elke aanvrager die wil ingaan op een oproep uitbreiding IKT, moet advies vragen aan het lokaal bestuur. Het lokaal bestuur moet op zijn beurt een gemotiveerd positief of negatief advies uitbrengen op basis van de criteria:

  • Bij een positief advies zal het lokaal bestuur de aanvraag een score toekennen op basis van onderstaande criteria.
  • Een 0 – score is ook mogelijk, bijvoorbeeld indien de aanvrager zijn aanvraag niet bekend maakt bij het lokaal bestuur. Vraag dus steeds een advies aan! een 0 – score is niet hetzelfde als een negatief advies.
  • Een negatief advies kan gegeven worden wanneer het lokaal bestuur oordeelt dat de aanvraag niet tegemoetkomt aan de lokale noden of er een gebrek aan medewerking van de aanvrager is betreffende het Lokaal Loket Kinderopvang. Indien Opgroeien oordeelt dat dit negatief advies gegrond is, zal deze aanvraag niet in aanmerking nemen voor de toekenning van de subsidie.

Het advies wordt altijd overgemaakt aan het Agentschap Opgroeien volgens de richtlijnen van de op dat moment geldende oproep.

Voorwaarden

Laarne verleent positief advies als er aan volgende criteria voldaan zijn:

Criterium 1 – Ligging en bereikbaarheid (2 punten)

Aantal opvangplaatsen per 100 kinderen in een gebied

Bij de beoordeling van dit criterium worden steeds de leest recente cijfers gehanteerd uit de databank Provincies.incijfers.be/databank die voorhanden zijn op de datum van de oproep door het Agentschap Opgroeien.

Voor de meest recente cijfers wordt verwezen naar het document: Bepaling nood aan kinderopvangplaatsen.pdf (onder de titel Bestanden)

  • Kinderopvang is gelegen in een gebied met minder dan 35 plaatsen per 100 kinderen (2 punten)
  • Kinderopvang is gelegen in een gebied met 35 – 49 plaatsen per 100 kinderen (1 punt)
  • Kinderopvang is gelegen in een gebied met meer dan 50 plaatsen per 100 kinderen (0 punten)

Criterium 2 – Het kinderopvanginitiatief heeft een flexibel en laagdrempelig aanbod naar ouders toe (2 punten)

De organisator voert een effectief beleid rond laagdrempeligheid

  • De opvangvoorziening vraagt geen waarborg aan kwetsbare gezinnen* (1 punt)
  • De boete bij niet verwittigde afwezigheid naast de respijtdagen bedraagt, voor kwetsbare gezinnen*, niet meer dan de dagprijs die het gezin normaal moet betalen (1 punt)

*Er wordt verwezen naar het “Reglement voor uitbreidingsronde kinderopvang baby’s en peuters trap 2 subsidies (IKT – subsidies) – vaststellen criteria en procedure” onderaan deze pagina voor een oplijsting van wie als kwetsbaar gezin kan gedefinieerd worden.

Criterium 3 – Inclusieve opvang (2 punten)

De opvangvoorziening zet in op inclusief werken door samenwerking aan te tonen met hulpverleners die kinderen met een specifieke zorgbehoefte in de opvanglocatie kunnen ondersteunen:

  • ‘Aantonen’: verwijzen naar documenten of procedures waarin concrete samenwerking beschreven staat.
  • Voor bestaande initiatieven: documenteren hoe men in het verleden aan de slag is gegaan met dit criterium.

Criterium 4 – Betrokkenheid bij het lokaal bestuur (2 punten)

Criterium 4.1: De organisator werkt actief mee aan het Lokaal Loket Kinderopvang (1 punt)

Hieronder wordt verstaan:

  • De organisator heeft de samenwerkingsovereenkomst met het Lokaal Loket Kinderopvang getekend (voor nieuwe initiatieven: tekenen van de engagementsverklaring tot samenwerking).
  • De organisator behandelt de aanvragen vanuit het Loket binnen de afgesproken termijn van 14 dagen (voor nieuwe initiatieven: tekenen van de engagementsverklaring tot tijdig behandelen van de aanvragen).
  • De organisator put aanvragen die binnen komen buiten het Loket zelf actief in, in het Loket (voor nieuwe initiatieven: tekenen van de engagementsverklaring tot inputten van de aanvragen buiten het Loket).

Criterium 4.2: De organisator neemt deel aan de vergaderingen van het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) (1 punt)

De organisator neemt op jaarbasis deel aan minstens de helft van de vergaderingen van het LOK (voor nieuwe initiatieven: tekenen van de engagementsverklaring tot deelname aan minimaal de helft van de vergaderingen van het LOK).

Bewijsstukken

Vragen?

Neem dan contact op met de dienst Opvanggezinnen.

Procedure

Het advies aanvragen kan via volgende procedure:

1. Indienen van de aanvraag:

De organisator dient de aanvraag in bij de dienst DOG (per mail of conform de richtlijnen van het Agentschap Opgroeien bij de betreffende oproep). De organisator dient deze aanvraag in op hetzelfde moment dan de indiening bij Opgroeien. De uiterlijke indieningsdatum is de datum vermeld in de betreffende oproep.

De aanvraag bevat minstens volgende documenten:

  • Aanvraagdossier (antwoorddocument) dat ook ingediend wordt bij Opgroeien
  • Het op dat moment geldende huishoudelijke reglement van de organisator
  • De gevraagde staving stukken bij de in het reglement opgenomen criteria

2. De dienst DOG stuurt binnen de 5 werkdagen een ontvangstmelding naar de organisator.

3. Het clusterhoofd Mens en Welzijn formuleert, in samenspraak met de bevoegde schepen, een advies op basis van de vastgelegde criteria. Aan deze criteria zal een objectieve score toegekend worden conform de in het reglement opgenomen beoordelingscriteria.

4. Indien nodig voor de beoordeling, vraagt het clusterhoofd Mens en Welzijn via mail bijkomende informatie of documenten op bij de organisator. De organisator bezorgt deze extra informatie of documenten binnen de 3 werkdagen na ontvangst van deze mail.

5. Het clusterhoofd Mens en Welzijn legt dit advies voor aan de leden van de Raad van Bestuur van het LOK (= Lokaal Overleg Kinderopvang). Indien er binnen de doorlooptijd van deze procedure geen fysiek overleg plaats vindt, wordt dit advies via mail voorgelegd aan de leden van de Raad van Bestuur van het LOK. Deze leden hebben een termijn van 5 dagen om eventuele bezwaren te formuleren.

6. Het clusterhoofd Mens en Welzijn brengt het advies ter kennisgeving op het College van Burgemeester en Schepenen.

7. Het clusterhoofd Mens en Welzijn bezorgt het advies terug aan de organisator en aan Opgroeien binnen de 30 dagen te rekenen vanaf de datum van indiening aanvraag (indien schriftelijk per brief telt de binnenkomststempel) of binnen de deadline opgesteld in de betreffende oproep door het Agentschap Opgroeien indien hierdoor de termijn korter zou zijn dan 30 dagen.

8. Hoorrecht:

Indien de organisator nog opmerkingen heeft over dit advies of niet akkoord is met dit advies, heeft deze organisator het recht om gehoord te worden of zijn bezwaar in te dienen. Dit kan door, binnen de 5 werkdagen na versturen van het advies, contact op te nemen met de dienst DOG.

8. Bezwaar bij Opgroeien:

Indien de organisator van oordeel is dat het hoorrecht nog steeds geen oplossing biedt, dient deze organisator bezwaar in te dienen bij het agentschap Opgroeien volgens de procedure beschreven in de betreffende oproep.

Je kan alles in detail nog eens nalezen in het gemeentelijk reglement onderaan deze pagina.