Spring zuinig om met water

De voorbije weken heeft het niet of nauwelijks geregend. De natuur snakt naar een flinke regenbui. Tegelijkertijd hopen we met z’n allen op een zonnige zomer, waarbij water de nodige verfrissing brengt. Met deze tips slaag je erin om in droge periodes (nog) zuiniger om te springen met drinkwater.
 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
 • De grond in je tuin opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
 • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Je tuin sproeien kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
 • Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan minder snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en jouw planten verschroeien. 
 • Besproei je gazon niet. Het gras zal zich na een periode van droogte spontaan herstellen.
 • Was jouw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef watertorens en reservoirs de kans om zich opnieuw te vullen. Zo heb je de volgende ochtend steeds opnieuw heerlijk fris kraanwater.

Meer tips om water te besparen, lees je HIER

De waarde van water

Water is een kostbaar product waarmee we zorgvuldig om moeten gaan. Wist je dat bij De Watergroep 5,58 euro betaalt voor de levering, afvoer en zuivering van 1.000 liter drinkwater.  Dat is …

 • 17 keer de was doen
 • 20 keer een douche nemen
 • 4.000 glazen water drinken
 • 100 keer de vaatwasser laten draaien.

Om steeds kwaliteitsvol kraanwater te leveren, blijft De Watergroep investeren. Zo wordt er aandacht besteed aan innovatieve technieken om drinkwater te produceren of water op te vangen, te zuiveren en te hergebruiken.

Nieuw tariefplan

Waterbedrijven mogen niet zomaar hun tarieven aanpassen, maar stellen om de 6 jaar een nieuw tariefplan voor aan de Waterregulator. Binnenkort wordt het nieuw plan voor de periode van 2023-2028 voorgesteld, maar wist je dat je inspraak kunt hebben in de plannen? Surf daarvoor vanaf 20 juni naar www.dewatergroep.be/tariefplan en laat van je horen. Vragen of opmerkingen doorsturen kan nog tot 20 juli.

Digitale watermeters, meer inzicht en minder gedoe

Tegen 2030 installeert De Watergroep bij al haar klanten een digitale watermeter. De installatie is gratis en de batterij gaat jarenlang mee. De digitale watermeter brengt veel voordelen met zich mee:

 1. Je hoeft je meterstanden niet meer door te geven, zelfs niet als je verhuist.
 2. Je kan je dagelijks waterverbruik op de voet volgen.
 3. In de toekomst krijg je een melding als er iets abnormaals is aan je waterverbruik. Zo worden waterlekken sneller opgespoord.
 4. Digitale watermeters betekent geen meterkaartje of metersopstandmeters. Dat betekent minder bestelwagens op de weg, een verlaging van de CO2-uitstoot en dus beter voor het milieu.

Meer info over jouw digitale watermeter lees je HIER

Gepubliceerd opdonderdag 19 mei 2022 om 10:57