Sint-Machariusprocessie

Sint-Macharius wordt in Laarne al eeuwenlang vereerd. Sint-Macharius is de patroonheilige tegen besmettelijke ziektes (en vooral de pest). De lokale devotie gaat waarschijnlijk terug tot de jaren 1100. Eén bron vermeldt dat Sint-Macharius in Laarne ziek zou geworden zijn nadat de pest in Gent was uitgebroken. Een andere legende vertelt over een echtpaar dat in Gent een processie had bijgewoond. Tijdens hun afwezigheid was thuis een van hun kinderen in een waterput gevallen en verdronken. Bij hun thuiskomst trof het echtpaar hun kind dood aan. Kapot van verdriet droegen de ouders hun kind naar de kerk en baden er tot Sint-Macharius. Als bij wonder kwam het kind weer tot leven. Dit verhaal is ook te zien op de glasramen in de Sint-Machariuskerk.

De eerste schriftelijke vermelding van de Sint-Machariusprocessie gaat terug tot de jaren 1576-1578, maar daaruit blijkt wel dat de processie al (veel) langer doorgaat. Ook de nog steeds bestaande Sint-Machariusgilde was dan reeds actief.

De processie in Laarne gaat ieder jaar door op Pinkstermaandag. Een relikwie – het rechter spaakbeen van Sint-Macharius – wordt dan door de straten en langs de kapellen van Laarne gedragen.