Proost

Wijngoed Fortune

In de Zomerstraat in Kalken ligt Wijngoed Fortune. Fortune verwijst naar de wijk op de grens van Laarne (Kalken) en Lochristi (Beervelde). Filip Stevens plantte in 2015 zijn eerste wijnstokken. In 2019 werd de eerste oogst (witte en rosé wijn) gebotteld. Van druif tot wijn gebeurt alles lokaal. 

Meer info 

https://wijngoedfortune.business.site/

 

Unkerzak

Unkerzak is de bijnaam van een inwoner van Kalken én de spotnaam van een lokaal bier. Een unkerzak zou een recipiënt zijn waarin unkerpap werd meegnomen naar het land of de fabriek. Unkerpap is gekookte karnemelk met brokken roggebrood zonder suiker of zout. Deze pap was echt armenmenseneten en kwam waarschijnlijk uit pure noodzaak vooral tijdens de hongersnood in het midden van de negentiende eeuw op tafel.

Een andere verklaring voor het woord unkerzak zou juist betrekking kunnen hebben op de welgestelde bevolking. Rijke boerenzonen hadden de gewoonte om gedroogde paardenmest mee te nemen naar afspraken met potentiële liefjes om aan te tonen dat ze van goeden huize waren. Die stukken gedroogde paardenmest werd in sommige streken unker genoemd. Een unkerzak is dus simpelweg iemand die komt stoefen met zijn goede afkomt.  

Unkerzak is dus ook een lokaal goudblond bier dat sinds 1996-1997 gebrouwen wordt door de Proefbrouwerij in Lochristi in opdracht van Volleybalclub Kalken.

Bibliografie

Interview met André Van De Sompel, Het Nieuwsblad, 10 mei 2009.

 

Toverhekske

Dit amberkleurig bier van Brouwerij Walrave is in 2007 uitgebracht ter gelegenheid van het massaspektakel HEKSenVUUR dat de 400ste verjaardag van de heksenprocessen herdacht.

Wastobbeken

Een oude jeneverstokerij in het dorp van Laarne werd in de twintigste eeuw omgevormd tot een wasplaats voor het dorp. Daar kwam in 1985 de horecazaak De Wastobbe. De naam verwijst naar de geschiedenis van de site. Ondertussen heeft De Wastobbe een eigen bier, het Wastobbeken.

Dotsken

Wie in Laarne een dotske bestelt, krijgt een jenever met vers citroensap voorgeschoteld.