Reuzen

Marie Spreudel

In de zomer van 2000 maakte Rudi De Buck kennis met een Wetterse reuzendrager die zeer enthousiast vertelde over een belangrijke reuzenoptocht. Aangezien deelgemeente Laarne geen reus bezat, koesterde Rudi het plan om er een te creëren. Al snel vond hij enthousiastelingen om hem bij te staan. 

Dat de nieuwe reus een heks zou worden, stond al snel vast. Hoe die moest heten, was niet meteen beklonken. Na een verspreking en een vleugje fantasie was de naam Marie Spreudel een feit. De reuzin werd voor de eerste keer aan het publiek getoond tijdens Sinksenkermis in 2001.

Tijdens het Heksenjaar 2024 heeft de reuzin onderdak in het gemeentehuis van Laarne.   

Stien en Lies

Remi Verschraegen en zijn echtgenote Alice Middernacht uit de Kruisenstraat in Kalken, hadden een ongehuwde zoon. Hendrik woonde bovendien nog bij hen in. Zijn ouders hoopten echter vurig dat hun zoon snel zou huwen en maakten hiervan ook geen geheim. Een aantal grappenmakers stak de koppen bijeen. Zoon Hendrik werd overtuigd om op kermismaandag 1959 zijn verloofde Margrietje voor te stellen aan zijn ouders. Wie weet had van deze eerste heugelijke ontmoeting, repte zich naar de kermis... Remi en Alice hadden deze eerste ontmoeting met hun toekomstige schoondochter natuurlijk liever privé gehouden. Toen ze oog in oog stonden met zoon Hendrik en zijn Margrietje zagen ze al gauw in dat ze waren beetgenomen. Margrietje leek verdacht veel op een man in vrouwenkleren. 

Uit deze hilarische ontmoeting werd dan misschien geen kind, maar wel een reuzenpaar geboren. Stien en Lies komen nog regelmatig buiten en dan denkt iedereen terug aan die memorabele grap van 1959. 

Contact en info: secretariaat@reuzenkalken.be