Met de tweejaarlijkse openluchtfototentoonstelling wil het Lokaal Bestuur Laarne toegankelijke kunst op een laagdrempelige manier aanbieden aan een groot publiek. De openluchtfototentoonstelling vindt afwisselend plaats in Laarne (historische Kasteeldreef) en Kalken, telkens in de publieke ruimte zodat ze vrij toegankelijk is. Ze wordt telkens opgebouwd rond een thema.
2013: Walter De Mulder - Walter De Mulder 80 (Laarne)
2015: Britt Van Genechten en Walter De Mulder - Contrast (Kalken)
Contrast was de rode draad van deze editie waarvan de foto's te zien waren in de pastorijtuin van Kalken. Aanstormend talent Britt Van Genechten en gevestigde waarde Walter De Mulder toonden hun werk dat clashte op verschillende vlakken: qua methodiek, belangstelling, thema's, ... Maar ook binnen hun eigen werk is contrast vaak aanwezig.
2017: Sanne De Wilde, Lucia Sekerková, Denis Veja, Jean-Dominique Burton en Emanuele Franco - Betover(en)d (Laarne)
Laarne is een heksengemeente. Tijdens de zestiende en zeventiende eeuw werd een zevental lokale heksen veroordeeld. Het massaspektakel HEKSenVUUR herdacht deze gebeurtenissen in 2007 met een vurig spektakel. In 2017 werd er opnieuw ingezet op de heksen met, naast de inhuldiging van een heksenbeeld en een heksensymposium, ook een openluchtfototentoonstelling rond dit thema. Vijf uiteenlopende fotografen toonden hun werk over moderne hekserij zoals sjamanisme, albinisme, tarantisme en voodoo.
2019: Carl De Keyzer - Moments before the flood (Kalken)
Achttien maanden lang reisde de Belgische Magnumfotograaf Carl De Keyzer langs de kusten van Europa, van het hoge Noorden tot het warme Zuiden. Hier zullen de gevolgen van de klimaatopwarming, zoals een stijgende zeespiegel, zich laten voelen. Het werden prachtige, maar onheilspellende beelden. Toch is Moments before the flood bij uitstek de fotografie van het wachten. Van de mens die wacht op een vijand die maar niet lijkt te komen: of het nu invallende volkeren zijn of het wassende water...
Een selectie van vijftien foto's werd in de Kalkense Meersen geplaatst. Kunst en natuur gingen zo perfect samen. De gigantische foto's vloeiden over in de prachtige landschappen alsof ze er gewoon deel van uitmaakten. Twee foto's krijgen er een permanente plek: aan de hondenlosloopweide in de Uitbergsestraat (reeds te bezichtigen) en aan het toekomstige natuureducatief centrum in de Hooistraat.
2021: Alexander Dumarey - (Z)ONDER WATER
Fotograaf Alexander Dumarey toonde een selectie van zijn foto's van desolate openluchtzwembaden in binnen- en buitenland. Ooit waren ze enorm populair en talrijk, vandaag is hun bestaan niet langer duurzaam en rendabel. Ze raken in onbruik, vervallen en blijven vaak als een litteken achter in het landschap. Deze foto’s deden de toeschouwer niet alleen wegdromen naar bijna vergeten (vakantie)herinneringen, maar stemden ook tot nadenken over de impact van de mens op zijn omgeving.
De beelden stonden eveneens in schril contrast met de Kasteeldreef, de eeuwenoude toegangsweg naar een adellijk buitenverblijf. Zowel het kasteel als de dreef zijn nog intact. De openluchtzwembaden, vakantievertier voor de gewone man, doorstonden de tand des tijds niet.
2023: Michiel Hendryckx - ONDERWEG
Fotograaf en schrijver Michiel Hendryckx (°1951) nam je mee onderweg. Een spontane ontdekkingstocht die startte aan de eigen voordeur en
leidde naar onverwachte plaatsen en ontmoetingen, overweldigende landschappen of intieme decors in binnen- en buitenland. Als compagnon de route beleefde je ieder verhaal mee, beeld per beeld.