Officiële opening uitbreiding Sporthal Laarne

Om al onze sporters in optimale omstandigheden te laten sporten en bewegen, besliste de gemeente om Sporthal Veldmeers uit te breiden. Op zaterdag 3 oktober 2020 werd de nieuwe vleugel van ons sportcomplex officieel en coronaproof ingehuldigd in aanwezigheid van Minister van Sport Ben Weyts.

 

Het Lokaal Bestuur Laarne draagt sport hoog in het vaandel. De bestaande sporthal barstte echter uit haar voegen en om alle sporters in optimale omstandigheden te laten sporten en bewegen, besliste de gemeente in 2018 om Sporthal Veldmeers uit te breiden. Op zaterdag 3 oktober 2020 werd de nieuwe vleugel van ons sportcomplex officieel en coronaproof ingehuldigd in aanwezigheid van Minister van Sport Ben Weyts. Dit project is een realisatie van de firma Pellikaan i.s.m. architectenbureau Studio Klein Brabant. Abel Bazouz (Freestyle) en Kaat Dumarey (Handbalancing) zorgden voor een sportief intermezzo.

Kwaliteitsvoller aanbod in een hedendaagse sportinfrastructuur

Met deze nieuwe zaal wil het lokaal bestuur er voor zorgen dat lokale sportclubs en sportclubs met een bovenlokale werking niet verder hoeven uit te wijken naar sporthallen in omliggende gemeenten en dus hun werking vanaf nu volledig in Laarne kunnen uitbouwen. Ook komen er enkele nieuwe clubs bij, waardoor ook het aanbod nog verruimt met o.a. jiu jitsu , yoga en pilates.

We willen meer Vlamingen aan het sporten krijgen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “De coronacrisis heeft de waarde van comfortabele en bereikbare sportinfrastructuur voor een breed publiek onderstreept. Deze nieuwe sporthal wordt de thuis van vele lokale sportclubs.

Uitbreiding

Door de realisatie van dit project, vergroot de indooroppervlakte van Sportcentrum Veldmeers met ongeveer 2/3 mét behoud van de 190 parkeerplaatsen. De uitbreiding zal bestaan uit:  

 • Een grote sportzaal (38 x 32 m), splitsbaar in 2 deelzalen met een vrije speelhoogte van 7 m met uitschuifbare zittribune ( ca. 144 zitplaatsen) én een toeschouwerspromenade op verdieping met ca. 50 vaste zitplaatsen
 • Een dojo-zaal (14 x 14 m)
 • Eén omnivalente zaal (17 x 7 m) splitsbaar in 2 deelzalen en met aansluitend één dakterras (6 x 7 m)
 • Sanitaire voorzieningen (op gelijkvloers en verdieping) en 8 groepskleedkamers met douches
 • Een inkomhal/foyer en een aantal kleine technische bergingen + garage.

Het nieuwe gebouw is vlot toegankelijk via een inkomhal/foyer die rechtstreeks in verbinding staat met de spelersgang van de bestaande sporthal. Bovendien is het gebouw ook rolstoeltoegankelijk, inclusief de verdieping (met lifttoegang). Het dak van de nieuwe sporthal werd voorzien van zonnepanelen.

5 mijlpalen in 30 jaar Sportcentrum

 1. 1990: Opening Sporthal Veldmeers
 2. 1999: 1ste uitbreiding =  Sporthal Veldmeers 1.0. ->  verbouwing van het aanpalende gemeentemagazijn tot een polyvalente sportzaal (10 x 20m) met 2 kleedkamers/ één sanitair blok en een vergaderzaal/leslokaal ( op verdiep)
 3. 2006-2008 : uitbouw van een openluchtsportcentrum:
  - Fase 1: aanleg 2 voetbalvelden, finse piste (deel 1) en atletiekzone (sprintbaan,hoogspringstand en kogelstootzone)
  - Fase 2: bouw van een sportkantine
  - Fase 3: verdere uitbouw van de openluchtsportaccommodatie met 2 extra voetbalvelden en deel 2 van de Finse piste
 4. 2011: verbouwing van de conciërgewoning tot burelen en technische ruimtes voor de sportdienst en renovatie van de cafetaria van de sporthal (Sporthal Veldmeers 2.0)
 5. 2020: realisatie Sporthal 3.0

Enkele cijfers

Er zijn in Laarne een 39-tal sportclubs actief met ongeveer 1993 leden (780 jeugdleden en 1213 volwassenen). Van deze 1993 (club-actieve) sportende leden zijn er 1127 woonachtig in de gemeente en 866 komen van buiten de gemeente.

De totale kostprijs bedraagt ca. 3,49 miljoen euro. Het lokaal bestuur ontving voor de bouw van deze bovenlokale sportinfrastructuur een financiële steun van de Vlaamse Overheid ten bedrage van 762.682 euro.

 

Gepubliceerd opzaterdag 3 okt 2020 om 16:05