Nieuw en uniek uitzichtpunt in Kalkense Meersen

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voerde de voorbije jaren grote werken uit in de Kalkense Meersen, waaronder het terug openleggen van een oude Schelde-arm. Door deze werken en het zware werfverkeer is de weg langs de Kalkenvaart op veel plaatsen beschadigd.
Het ANB brak al enkele beschadigde betonvakken uit en heeft die vervangen door een halfverharding. ANB voorzag ook budget om de Kalkenvaart heraan te leggen in halfverharding, en voor een tractorsluis om doorgaand verkeer te weren. De gemeentes Laarne en Wichelen keurden die plannen goed. De tractorsluis komt op de gemeentegrens Laarne/Wichelen.

Als sluitstuk van de werken in de Kalkense Meersen legt ANB een voetgangers- en fietsersbrug aan over de Kalkenvaart. Deze brug in cortenstaal, komt pal op de grens tussen Kalken en Schellebelle. Hierdoor kan je voortaan midden in de Meersen de Vaart kruisen en kortere wandel-of fietstochten maken via de gerestaureerde Tragelweg. De brug zal ook een uniek uitzichtpunt over de Kalkense Meersen vormen.


De onderdelen van de brug worden aangevoerd via de weg langs de Kalkenvaart. Hierdoor zal die nog meer beschadigd worden. Daarom wordt de weg pas heraangelegd en wordt de tractorsluis pas geplaatst, na de plaatsing van de nieuwe brug.


Timing
• Eind augustus: snoeien bomen in functie van transport brug
• September: plaatsing brug
• September tot ten laatste 23 oktober: opbreken beton Kalkenvaart en heraanleg in halfverharding
• 24 oktober: opening brug

Tijdens deze werken zal Kalkenvaart als werfzone worden ingericht en zal er geen doorgang mogelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer. Voor fietsers en wandelaars kan de doorgang belemmerd zijn tijdens de werken.

Gepubliceerd opdonderdag 20 aug 2020 om 15:01