Moet je elk wespennest laten verdelgen?

Het antwoord op deze vraag is kort en simpel: nee! Integendeel zelfs. Het klinkt misschien raar, maar wespen zijn onze bondgenoten.

De gewone (of Duitse) wesp is van nature een vleeseter. En dat maakt hem nu net zo belangrijk voor onze tuin en de natuur in het algemeen. De wesp vangt enorm veel insecten in onze (moes)tuin. Hij zorgt ervoor dat het aantal insecten min of meer onder controle blijft waardoor we als tuinier een pak minder verdelgingsproducten moeten gebruiken. Een tweede voordeel is dat ze enorm veel huisvliegen en muggen vangen. Elke vlieg of mug die door een wesp gevangen wordt, heeft geen kans meer om ons het leven zuur te maken. We kunnen besluiten dat wespen belangrijk zijn voor het opruimen van schadelijke of hinderlijke insecten. 


Moeten we dan elk wespennest ongemoeid laten? Het antwoord hierop is dubbel. Een wespennest dat ver weg in de tuin hangt, zal veel minder hinder opleveren dan een nest bij de achterdeur. Een wespennest dat geen hinder oplevert voor jezelf, je gezin of je huisdier(en) kan je best ongemoeid laten. Deze wespen kunnen hun taak in de natuur ongestoord vervullen. Als iemand in je gezin allergisch is voor wespengif kan je wel beter het wespennest laten verwijderen. Dit risico zal nooit opwegen tegen het voordeel van de natuur. 


De mens heeft al snel de neiging om alle wespennesten te verdelgen om één reden. We denken namelijk dat wespen zonder aanleiding steken. Een wesp valt, net als heel veel andere insecten en dieren, aan als zijzelf of haar nest in gevaar is. En dat gevaar zit voor een wesp soms in een klein hoekje. Naar een wesp slaan of er van weglopen is nooit een goed idee. In dergelijk gevallen maak je een wesp agressief waardoor deze zich gaat verdedigen door te steken. Rustig blijven staan of wegwandelen is de boodschap. Heel vaak druipt de wesp gewoon vanzelf af. 

Tot slot is het interessant om te weten waarom wespen op onze zoetigheden afkomen. Tijdens de bouw van het nest voeden de werksters (vrouwtjeswespen) zich met het zoete braaksel van de larven. Hier zijn ze heel het wespenseizoen mee bezig. Naar het einde van de zomer toe zijn er geen nieuwe larven meer in het nest. Hierdoor stopt de eigen productie van zoetigheid. Het gebrek aan voedsel dwingt de werksters om extern op zoek te gaan. En daarbij komen ze al snel op het pad van de mens. Ons leven is gespijsd met allerlei zoetigheden. Laat nu net die zoetigheden zo interessant zijn voor wespen... 

Wie een wespennest wil melden, of gewoon meer wil weten over wespen, hoornaars en bijen of imkers in de buurt wil leren kennen, kan terecht op www.wespennest.vlaanderen of je kan hieronder de folder downloaden van wespennest.vlaanderen.

Speciale aandacht voor de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar klinkt u vermoedelijk niet onbekend in de oren. Sinds een aantal jaar komt deze grote exotische wespensoort voor in België. Het betreft een invasieve, snel uitbreidende soort, die honingbijen en andere nuttige bestuivers vangt.
 
Verwar deze exoot niet met de Europese hoornaar, een inheemse soort die geen bedreiging vormt!
 
Burgers die een Aziatische hoornaar spotten, kunnen hun waarneming melden op vespawatch.be. In de buurt van hun nest kunnen Aziatische Hoornaars zich agressief gedragen. Onderneem zeker zelf geen actie, nesten worden gratis verwijderd door RATO VZW. Aarzel daarom niet om onze diensten op de hoogte te brengen als je een Aziatisch exemplaar spot. Dit kan via info@laarne.be of via 09 365 46 00.
 
Meer info en hoe herkennen? zie www.laarne.be/aziatische-hoornaar
 
Gepubliceerd opvrijdag 1 apr 2022 om 10:00