AAA
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Vierde Melopee-Poëzieprijs gaat naar Roel Richelieu Van Londersele (archief)

ROEL RICH.JPG

Het gedicht ‘Alzheimer’  werd uitgeroepen tot meest beklijvende gedicht van 2011.

Zondag 30 september 2012 werd in de wapenzaal van het restaurant Kasteel van Laarne de laureaat bekend gemaakt van de 4de Melopee Poëzieprijs. Roel Richelieu Van Londersele, schreef volgens de jury, met Alzheimer het meest beklijvende gedicht van 2011. De gemeente Laarne schenkt een geldprijs van 2500 euro aan de winnaar.

Tijdens een academische zitting had professor doctor Frans-Jos Verdoodt, voorzitter van de jury, de eer de nieuwe laureaat bekend te maken. Het winnende gedicht haalde het van twintig andere gedichten die werden opgenomen in een shortlist. Na een objectieve beoordeling via een individueel puntensysteem kwam Alzheimer als winnaar uit de bus.

De academische zitting werd geopend met het Melopee-lied. Componist Herman Elegast zorgde voor de uitvoering. De presentatie lag in de bekwame handen van Frank De Vos. De prijsuitreiking werd opgeluisterd door een jong muzikaal talent, pianiste Saskia Van Herzeele. Saskia studeert aan het conservatorium van Brussel in de klas van Daniel Blumenthal. Zij bracht vier licht klassieke werken.

En de prijs gaat naar…

Roel Richelieu Van Londersele werd zestig jaar geleden geboren in Ninove. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent. Daar gaf hij het literaire tijdschrift Koebel uit, waarin zijn belangrijkste tijdgenoten debuteerden. In 2003 werd hij benoemd tot eerste Gentse stadsdichter. Zijn werk werd opgenomen in talrijke bloemlezingen en hij ontving diverse literaire prijzen zoals de premies van de Poëziedagen te Deurle en van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder won hij ook de prijs van de Vlaamse Club Brussel, de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent en de Louis Paul Boonprijs. Zijn gedicht Toen ik klein was en onder tafel woonde werd opgenomen in de Gentse poëzieroute in een brons van beeldhouwer MaRf. Andere gedichten werden opgenomen in de poëzieroutes van Oudenburg, Geraardsbergen en Oostende. Het winnende gedicht Alzheimer werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn 1.

Laarne gaat voor kwaliteit

Met de vierde jaargang van de poëzieprijs Melopee toont Laarne dat het inspanningen blijft doen om de kunstenaar bij het grotere publiek te brengen. Deze continuïteit vormt een belangrijke stap in de groei van de poëzieprijs. Door zowel de dichters, de tijdschriften en de bevolking uit te blijven dagen, kunnen nieuwe en waardevolle relaties en contacten ontstaan. Daarom wil Laarne ook in de toekomst blijven investeren in Melopee.

Bloemlezing

Naar aanleiding van de prijsuitreiking is een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel is verkrijgbaar bij de dienst Vrije Tijd & Jeugd in Laarne en bij het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent.

De bundel kost 10 euro.

Voor meer informatie kunt u de dienst Vrije Tijd & Jeugd Laarne contacteren:

Dorpsstraat 2, B – 9270 Laarne

Hendrika Van Orshoven

+32 (9) 365 46 26 / jeugd.cultuur@laarne.be

www.melopeelaarne.be

Terug naar alle nieuws

Laatst gewijzigd op: 02/10/12

Bookmark and Share