Laureaten

Poëzieprijs Melopee 2017

Melopee 2017

Peter Verhelst (1962, Brugge) debuteerde in 1987 met de dichtbundel "Obsidiaan". Zijn eerste roman, "Vloeibaar harnas" volgde in 1993. Hoewel hij binnen de literatuurwereld bij zijn debuut erkenning kreeg, bleef hij nog geruime tijd leraar Nederlands en Engels in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Pas in 2000 kwam zijn grote doorbraak er toen zijn roman Tongkat de Gouden Uil en de Jonge Gouden Uil won. Dit jaar won hij reeds de Herman de Coninckprijs voor beste dichtbundel en beste gedicht. Het winnende gedicht Leef, heb lief, dans, verdwaal werd gepubliceerd in het tijdschrift Dietsche Warande & Belfort.

Poëzieprijs Melopee 2016

Astrid Arns en burgemeester 176

Astrid Arns (°1960, Geraardsbergen) studeerde onderwijs in Gent en is er blijven wonen. Ze volgde er een jaar voordracht in het conservatorium. Astrid publiceerde reeds twee keer in het Gezeefde Gedicht en deze maand worden een paar van haar gedichten in 'De Schaal van Dighter' gepubliceerd. De Vlaamse dichter Leonard Nolens is haar lievelingsdichter. Ze is gehuwd en heeft twee dochters.

Poëzieprijs Melopee 2015

uitreiking 2015 Aloys Vonckx 176

Aloys Vonckx (°1990, Mechelen)is dichter en auto instructeur. Ondanks zijn jonge leeftijd publiceerde hij in zowat in alle poëzietijdschriften. Hij nam deel aan verschillende literaire evenementen als 'Dichters in de prinsentuin' en 'Weg met dichters'.

Poëzieprijs Melopee 2014

website 2014-11-16_Melopee_Luuk Gruwez - Jozef Dauwe

Luuk Gruwez (°1953, Kortrijk)  is dichter en auteur van poëzie, essays, verhalen en autobiografisch proza. Hij ontving o.a. de Geertjan Lubberhuizenprijs, de Herman de Coninck Publieksprijs en de prijs van de Vlaamse Poëziedagen. Hij werd in 2012 genomineerd voor de belangrijkste poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied, de VSB-prijs. Zijn werken worden steeds met algemeen gejuich onthaald, titels als De feestelijke verliezer, Dikke mensen, Het bal van opa Bing, De maand van Marie, Allemansgek en Garderobe spreken tot de verbeelding. Met onder meer zes gedichten in het Groot Verzenboek van Jozef Deleu en acht in Komrijs Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw geldt Luuk Gruwez ook als een van de meest gebloemleesde dichters in het Nederlandse taalgebied.

Poëzieprijs Melopee 2013

poeziewedstrijd_print__003 - kopie (2)

Yannick Dangre (°1987) studeerde Nederlandse en Franse literatuur. Op tweeëntwintigjarige leeftijd debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, die lovend onthaald werd en in 2011 de Debuutprijs in de wacht sleepte. Dangre debuteerde daarna ook succesvol als dichter. Zijn bundel Meisje dat ik nog moet was genomineerd voor de C.Buddingh’-prijs en werd bekroond met de Herman De Coninckprijs. Zonder meer een opmerkelijk debuut. In september 2012 verscheen zijn tweede roman Maartse kamers. Het winnende gedicht Vader werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn in april 2012.

Poëzieprijs Melopee 2012

ROEL RICH

Roel Richelieu Van Londersele werd zestig jaar geleden geboren in Ninove. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent. Daar gaf hij het literaire tijdschrift Koebel uit, waarin zijn belangrijkste tijdgenoten debuteerden. In 2003 werd hij benoemd tot eerste Gentse stadsdichter. Zijn werk werd opgenomen in talrijke bloemlezingen en hij ontving diverse literaire prijzen zoals de premies van de Poëziedagen te Deurle en van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder won hij ook de prijs van de Vlaamse Club Brussel, de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent en de Louis Paul Boonprijs. Zijn gedicht Toen ik klein was en onder tafel woonde  werd opgenomen in de Gentse poëzieroute in een brons van
beeldhouwer MaRf. Andere gedichten werden opgenomen in de poëzieroutes van Oudenburg, Geraardsbergen en Oostende. Het winnende gedicht Alzheimer werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn 1.

Poëzieprijs Melopee 2011

Melopee2011 (41)


Erwin Steyaert werd 52 jaar geleden geboren in Brugge; hij studeerde klassieke filologie en filosofie in Gent en Leuven. Hij publiceerde in diverse literaire tijdschriften - Ons Erfdeel, Het Liegend Konijn, Deus Ex Machina, De Brakke Hond, etc. en sleepte al heel wat poëzieprijzen in de wacht: dit jaar de Religieuze Poëzieprijs Gerolfswal en de Basiel De Craenprijs.

Poëzieprijs Melopee 2010

Melopee01

De laureaat van de 2de Poëzieprijs Melopee, Marc Tritsmans, werd in 1959 geboren in Antwerpen. Naast dichter is Tritsmans ook milieuambtenaar. In 1992 debuteerde hij als dichter met de bundel “De wetten van de zwaartekracht”. Zijn poëzie handelt vaak over filosofische vragen over het bestaan. Via een klassieke poëtische structuur en origineel woordgebruik slaagt de auteur er in zijn lezers steeds opnieuw te beklijven.

Marc Tritsmans won in 2011  ook de Herman De Coninckprijs.

Poëzieprijs Melopee 2009

De winnaar van de eerste Poëzieprijs Melopee Charles Ducal, is in het dagelijkse leven beter gekend als Frans Dumortier. Hij is geboren in Huldenberg op 3 april 1952, studeerde Germaanse filologie in Leuven en was lang actief in de Marxistisch- Leninistische beweging en de Maoïstische partij van AMADA. In 1987 debuteerde hij als dichter met Het huwelijk, twee jaar later volgde een andere dichtbundel, De hertog en ik
Die laatste bundel werd bekroond met de Prijs van de Vlaamse Gids en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. Tegenwoordig is hij leraar Nederlands in het Sint- Albertuscollege in Haasrode.

Ducal was overdonderd door de prijs en vond het een grote eer deze prijs te mogen ontvangen. Hij was onder de indruk van de shortlist van 21 gedichten en dit maakt de prijs nog dat ietsje specialer, vertelde hij achteraf.