AAA
rss
Printvriendelijke versie
PDF

Astrid Arns laureaat 8ste Poëzieprijs Melopee Laarne (archief)

Met haar gedicht Ontheemden wint Astrid Arns de Poëzieprijs Melopee Laarne 2016. Op een feestelijke zitting in de kerk van Laarne werd dit op zondag 13 november 2016 door Prof. Dr. Frans-Jos Verdoodt, voorzitter van de jury,  bekend gemaakt. De prijs van 2500 euro werd uitgereikt in aanwezigheid van burgemeester Ignace De Baerdemaeker en het schepencollege.

Op de shortlist stonden ook nog gedichten van Frouke Arns, Martin Carrette, Paul Claes, Pim Cornelussen , Patrick Cornillie, Lut De Block, Marleen De Crée, Kris De Lameillieure, Dorien De Vylder, Paul Demets, Charles Ducal, Maarten Embrechts, Eva Gerlach, Jannah Loontjens, Mark Meekers, Peter Theunynck, Romain John van de Maele, Charlotte Van den Broeck, Jan Van Gompel en Maud Vanhauwaert.

Astrid Arns (1960, Geraardsbergen) studeerde onderwijs in Gent en is er blijven wonen. Ze volgde er een jaar voordracht in het conservatorium. Astrid publiceerde reeds twee keer in het Gezeefde Gedicht en deze maand worden een paar van haar gedichten in ‘De Schaal van Dighter’ gepubliceerd. De Vlaamse dichter Leonard Nolens is haar lievelingsdichter. Ze is gehuwd en heeft twee dochters. Het winnende gedicht van Astrid Arns verscheen in het literaire online tijdschrift Het Gezeefde Gedicht.

Laarne gaat voor kwaliteit

Met deze achtste editie van de Poëzieprijs Melopee toont Laarne dat het inspanningen blijft doen om poëzie tot bij het grotere publiek te brengen. Deze continuïteit vormt een belangrijke stap in de groei van de Poëzieprijs. Door zowel de dichters, de tijdschriften en de bevolking uit te blijven dagen, kunnen nieuwe en waardevolle relaties en contacten ontstaan. Daarom wil Laarne ook in de toekomst blijven investeren in Melopee. Ook dit jaar was er een Jeugdpoëzieprijs. Laureaat werd July Mastelinck met Vriendschap kan je niet kopen

Bloemlezing

Naar aanleiding van de prijsuitreiking werd een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel is verkrijgbaar bij de dienst Vrije Tijd & Jeugd in Laarne en bij het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent. De bundel kost 10 euro.

Winnend gedicht:

Ontheemden – Astrid Arns

Ik voel nog hoe het vroeger was.
Gekroonde doden en een kring die ons omsloot.
En wij ontheemden liepen zij aan zij,
wij schoven voet per voet en kregen dan hun zegen.

Zij waren nog en waren ook geweest.
Gebukte zielen met een afgewende kop.
Zij schreeuwden scheuren in de nacht in krukkentaal,
er werd op hen gewacht.

We wisten niets, niet waar ze waren
of vanwaar ze kwamen.
Zij waren marmerblanke vreemde webben in ons hoofd.

foto: © Dirk Wollaert

Terug naar alle nieuws

Laatst gewijzigd op: 18/11/16

Bookmark and Share