Lokaal Bestuur Laarne laat jongeren niet los

De tweede golf van coronabesmettingen en de strikte maatregelen als gevolg daarvan, hebben een grote impact op het leven van kinderen en jongeren. Laarne wil ook in deze moeilijke tijden een jeugd- en kindvriendelijke gemeente zijn door met hen in gesprek te gaan.

Alle kinderen en jongeren geboren tussen 2009 en 2012 die in Laarne wonen, ontvangen deze week een goed gevulde omslag. Daarin zit een postkaart van Ridder Kasper met de gegevens van het kinder- en jongerenplatform Awel waar kinderen en jongeren gratis terecht kunnen per telefoon en via chat met al hun vragen en bezorgdheden. Daarnaast krijgen ze ook een sticker met de 6 gouden coronaregels die voor hen en hun huisgenoten een geheugensteuntje kan zijn. Tenslotte zit er ook nog een postkaartje bij dat kinderen en jongeren zelf kunnen versturen naar vrienden of familie die ze door corona nu even moeten missen.

Voor kinderen en jongeren is het dagelijks leven door de coronacrisis bijna tot stilstand gekomen. Een gemeente die er wil zijn voor haar jonge inwoners, wil en moet weten hoe het met hen gaat. Hiervoor werkte de Dienst Vrije Tijd en Jeugd een korte bevraging uit over de impact die de coronacrisis heeft op de jeugd die woont en leeft in Laarne.

Die bevraging peilt naar wat of wie ze missen, hoe ze deze periode dragelijk houden en of ze tips hebben voor hun leeftijdsgenoten. De bevraging wordt verspreid via de sociale netwerken Facebook en Instagram en met de hulp van de lokale jeugdverenigingen. Wekelijks verschijnen er enkele tips en quotes van deelnemers aan de bevraging op sociale media. Op deze manier wordt de stem van kinderen en jongeren versterkt. Zo kunnen ze elkaar en hun omgeving inspireren en steunen in deze moeilijke periode.

Welke tips heb jij voor je leeftijdsgenoten?

  • Zie sociale media als een sterk punt. Iedereen gooit er zomaar zijn/haar mening op. Maar gebruik het om de mensen die je mist te blijven ‘zien’!” Robbe, 19 jaar
  • “Het is oké om je is slecht te voelen in deze tijden iedereen heeft het moeilijk maar ook jouw probleem doet er toe! Dus praat erover met vrienden, familie of een therapeut.” Aurelie, 15 jaar

 

Hoe heb jij corona de laatste weken ervaren?

  • “Ik was een beetje in de war, de laatste tijd werden er heel kort na elkaar regels aangepast/ingevoerd.” Xan, 15 jaar


Hoe ervaar je het volgen van de coronamaatregelen?

  • “Ik merk dat het niet mogen knuffelen, steeds moeilijker en moeilijker wordt.” Noor, 15 jaar.

 

De bevraging kan nog steeds worden ingevuld en is terug te vinden op de Facebook-pagina en de Instagramaccount van Kindvriendelijke Laarne:

 

Gepubliceerd opdinsdag 17 nov 2020 om 16:15