Laarne als poëziegemeente

Melopee Poëzieprijs Laarne

De Poëzieprijs Melopee Laarne is in 2021 al aan de dertiende editie toe. De prijs bekroont het meest beklijvende gedicht voor het eerst verschenen in een literair Vlaams tijdschrift in 2020. Een jury selecteerde 21 gedichten waaruit de uiteindelijke winnaar wordt aangeduid. 
Sinds 2018 wordt er naast een juryprijs ook een publieksprijs toegekend. Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete gedicht uit die shortlist van 21. 
Wat moet je doen? Vanaf 20 september kan je 1 stem uitbrengen via dit online formulier. Stemmen kan tot en met 31 oktober.

De  Poëzieprijs Melopee Laarne is een uniek initiatief en wordt sinds 2009 jaarlijks georganiseerd. Deze poëzieprijs bekroont het meest beklijvende oorspronkelijke Nederlandstalige gedicht dat (in het voorgaande jaar) verscheen in één van de geselecteerde Vlaamse Literaire Tijdschriften. 

Een professionele jury maakt een shortlist van 21 gedichten waaruit de uiteindelijke winnaar gekozen wordt. Die ontvangt een geldprijs van 2500 euro. Het winnende gedicht is een jaar lang te lezen op een grote banner aan de zijgevel van het oud-gemeentehuis in Laarne. 

1ste editie: 2009            Charles Ducal - Onvoorbereid

2de editie: 2010             Marc Tritsmans - Geen aanleg

3de editie: 2011              Erwin Steyaert - De moeder van de zelfmoordterrorist

4de editie: 2012              Roel Richelieu Van Londersele - Alzheimer

5de editie: 2013              Yannick Dangre - Vader

6de editie: 2014              Luuk Gruwez - Kapper

7de editie: 2015              Aloys Vonckx - Kamer 832

8ste editie: 2016             Astrid Arns - Ontheemden

9de editie: 2017              Peter Verhelst - Leef, heb lief, dans, verdwaal

10de editie: 2018            Max Greyson - Onscherp

11de editie: 2019            Marc Tritsmans - Stilte

12de editie: 2020           Jan Baeke - Ik bel mijn moeder

Sinds de 10de editie kan ook het publiek zijn favoriete gedicht kiezen. Aan de publieksprijs is er 750 euro verbonden.

2018                      Marieke Maerevoet - Le temps des cerises

2019                      Paul Demets - Eik

2020                      Frederik Bosmans - Kamer

Van iedere editie is er een bloemlezing uitgegeven. Een bloemlezing kost 10 euro en is te verkrijgen bij de Dienst Vrije Tijd en Jeugd

Jeugdpoëzieprijs Laarne

Parallel met de prijs voor volwassenen zet het Lokaal Bestuur Laarne sinds 2013 ook jaarlijks in op een jeugdpoëzieprijs. Het betrekt hiervoor de derde graad van alle Laarnse scholen. Via workshops maken de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar kennis met poëzie en schrijven ze zelf een gedicht. 

Voor de editie van dit jaar werkten de leerlingen rond het thema Klankkleur. De prijsuitreiking van de jeugdpoëzieprijs kon helaas niet fysiek doorgaan. Op vrijdag 11 december 2020 om 13.30 uur konden alle deelnemende klassen een filmpje zien waarin Andy De Cock, schepen van Jeugd, en jurylid Chris Lostrie de 21 genomineerden en de uiteindelijke winnaar bekendmaakten. Er is ook opnieuw een brochure te verkrijgen bij de Dienst Vrije Tijd en Jeugd

Uit de 244 inzendingen werden 21 genomineerden en 1 winnaar gekozen. Die winnaar is Silke Smorgens (6B van VBS Sint-Denijs) met het gedicht Mijn lied.

Poëzieroute

Het Lokaal Bestuur Laarne wil poëzie dichter bij de mensen brengen. De komende jaren zullen in het straatbeeld de winnende gedichten van de Melopee Poëzieprijs een plaats krijgen. De gedichten zullen verbonden worden via een een route.