Klaar met kauwen?

Je hebt ze waarschijnlijk al veelvuldig gezien én gehoord in Laarne of Kalken: de kauwen. Vele inwoners beschouwen deze luidruchtige zwarte vogel met een grijs achterhoofd, als een dier dat overlast veroorzaakt. Ze leven dan ook graag in grote groepen.

We begrijpen dat hun luidruchtige aanwezigheid in jullie tuinen, bomen en schoorstenen niet op gejuich wordt onthaald. Maar… kauwen zijn beschermde diersoorten.

In tegenstelling tot wat sommige inwoners verwachten, kunnen wij geen actie ondernemen. Bestrijding van kauwen mag enkel om belangrijke schade aan professioneel geteelde gewassen te voorkomen en dit enkel na toelating van het Agentschap Natuur en Bos.

Een kauw in je schouw?

Kauwen kunnen nesten maken in een schoorsteen. Als de haard wordt aangemaakt, kunnen de sterk verdroogde takken in de schouw vuur vatten, met een schouwbrand tot gevolg. Het nest kan ook een goede ventilatie verhinderen, wat kan leiden tot een CO-vergiftiging. Toch is het niet zo moeilijk om de vogels de toegang tot je schoorsteen te ontzeggen. Door uiterlijk in februari een metalen (bij voorkeur inox) roostertje te plaatsen op de rookgaten, blijft je schouw kauwvrij. De mazen mogen niet groter zijn dan 3 centimeter doorsnede, anders wringen de vogels zich er toch doorheen.

Lees in bijlage de brochure van het Agentschap Natuur en Bos met meer info en handige tips.