Jumelage

Een jumelage is een officiële vriendschapsband tussen twee of meer Europese steden en gemeenten. Het doel is kennis en ervaring uit te wisselen op diverse beleidsdomeinen zoals cultuur, sport, milieu, toerisme of economie en het inbouwen van een Europese dimensie in het lokale bestuur.

De gemeente Laarne heeft een jumelage afgesloten met :

  • Fényeslitke (2009): dit is een kleine gemeente in het comitaat (district of kanton) Szabolcs – Szatmar-Bereg in het Noord-oosten van Hongarije, op 320 km van Budapest en een 35 km verwijderd van Zahony op de grens van Ukraine. Het dorp Fényeslitke telt ongeveer 2500 inwoners. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 25 km2.
    Fényeslitke ligt aan de oevers van de rivier Tisza. De grootste stad uit de omgeving op ongeveer 45 km is Nyiregyhaza, een stad vergelijkbaar met Gent met fantastisch mooie gebouwen. (link website van de gemeente Fényeslitke)
  • Gagnières (2005) : is een gemeente in het Franse departement Gard (regio Occitanie) en telt rond de 1100 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Alès. De gemeente kende tot 1929 een mijnverleden : een aantal relicten van de steenkoolmijnbouw bleven bewaard.

De gemeente Laarne heeft een ‘heksenidentiteit’, door de heksenprocessen die er plaatsvonden en die typisch waren voor de heksenwaan in Vlaanderen einde 16de en begin 17de eeuw. De gemeente wenst deze identiteit in de toekomst verder te verdiepen door het aangaan van nieuwe jumelages en uitwisselingsprojecten met andere ‘heksengemeenten’ in binnen- en buitenland. Naast de traditionele thema’s (toerisme, cultuur, …) zal hierbij ook een uitwisseling rond duurzaamheid en de Sustainable Development Goals centraal staan.