Jong zijn in coronatijd

Het is voor kinderen en jongeren niet altijd even makkelijk tijdens deze coronapandemie. Hun sociaal leven staat op een laag pitje: sporten in clubverband of naar de jeugdbeweging gaan, verloopt anders of kan zelfs tijdelijk niet. Bij vriendjes thuis gaan spelen, is ook geen optie. Het bestuur van Laarne wil zijn jonge inwoners echter niet loslaten en zet verschillende initiatieven op om hun stem te horen en hen te ondersteunen in deze vreemde tijden. 

Kinderen of jongeren die met vragen zitten of problemen hebben, kunnen steeds terecht bij Ridder Kasper via ridderkasper@laarne.be. Ridder Kasper probeert zelf te helpen of verwijst door naar iemand die dat kan. 

Post voor jongeren

Alle kinderen en jongeren geboren tussen 2009 en 2012 die in Laarne wonen, ontvingen in de tweede helft van november een goed gevulde omslag. Daarin zat een postkaart van Ridder Kasper met de gegevens van het kinder- en jongerenplatform Awel waar kinderen en jongeren gratis terecht kunnen per telefoon en via chat met al hun vragen en bezorgdheden. Daarnaast kregen ze ook een Kaspersticker met de 6 gouden coronaregels. Tenslotte zat er ook nog een postkaartje bij dat kinderen en jongeren zelf kunnen versturen naar vrienden of familie die ze door corona nu even moeten missen.

Coronabevraging

Een gemeente die er wil zijn voor haar jonge inwoners, wil en moet weten hoe het met hen gaat tijdens deze gezondheidscrisis. Hiervoor werkte de Dienst Vrije Tijd en Jeugd een korte bevraging uit over de impact die corona heeft op de Laarnse jeugd. Die bevraging peilt naar wat of wie jongeren missen, hoe ze deze periode dragelijk houden en of ze tips hebben voor hun leeftijdsgenoten. De bevraging wordt verspreid via de sociale netwerken Facebook en Instagram en met de hulp van de lokale jeugdverenigingen. Wekelijks verschijnen er enkele tips en quotes van deelnemers aan deze bevraging op sociale media. Zo wordt de stem van kinderen en jongeren versterkt, kunnen ze elkaar en hun omgeving inspireren en steunen in deze moeilijke periode.

Studieplekken

Blijf (buiten) bewegen!

Wat gelukkig wel nog mag in coronatijd, is buiten wandelen, fietsen of spelen. Tijdens de zomer zijn heel wat extra activiteiten uitgewerkt voor jongeren. Omwille van de tweede lockdown is een deel van dit aanbod nog steeds beschikbaar. Check het aanbod hier. Daarnaast zijn er in de gemeente verschillende speelterreinen waar kinderen en jongeren terecht kunnen om zich uit te leven. 

Vijf 'doe eens zot in jouw kot' tips!

1. (Video)bel elke dag met iemand die je mist en vertel dan een mop zodat jullie samen kunnen lachen. Ken je geen mop? Zoek er eentje op!
2. Speel buiten bij mooi weer. Voetballen of je vuil maken is leuk. Maar je kan ook iets geks doen: een hindernissenparcours bouwen, vuilzakkenlopen of een glijbaan met bruine zeep aanleggen…
3. Doe iets avontuurlijks binnen bij slecht weer. Bouw een heus kamp onder de eettafel (ouders niet toegelaten) of doe een zoektocht op de tast of met een zaklamp in een donkere kamer.
4. Leer jezelf iets nieuws zoals ‘goeiedag’ of ‘bedankt’ in verschillende vreemde talen.
5. Surf op het internet en doe ideetjes op om zelf kerstversiering te maken voor de kerstboom die vast veel vroeger dan vorige jaren in huis zal staan.

Georganiseerde jeugdactiviteiten 

Sinds maandag 8 maart 2021 gelden er nieuwe maatregelen voor georganiseerd vrije tijdsaanbod voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar.

Georganiseerd jeugdaanbod voor kinderen tot en met 12 jaar 

 • Activiteiten kunnen in groepjes van maximaal 10 kinderen (begeleiding niet meegerekend).
 • Maximaal inzetten op buitenactiviteiten, zeker bij activiteiten met hoge intensiteit zoals sport en spel.
 • Voor begeleiding geldt te allen tijde mondmaskerplicht.
 • Respecteren van de hygiënemaatregelen is noodzakelijk.
 • Er geldt registratieplicht.

Georganiseerd vrijetijdsaanbod voor tieners van 13 tot en met 18 jaar

 • Maximaal 10 personen (begeleiding niet meegerekend).
 • Buitenactiviteiten zijn verplicht. Indien buiten niet mogelijk of haalbaar is, kan de activiteit niet doorgaan. 
 • Activiteiten met intense fysieke contacten zijn niet toegestaan.
 • Er geldt mondmaskerplicht voor de deelnemers, tenzij bij intensieve inspanning of wanneer voldoende afstand mogelijk is. Begeleiders moeten altijd een mondmasker dragen.
 • Er geldt een registratieplicht. 
 • Hygiënemaatregelen moeten gevolgd worden.

Voor wie ouder is dan 18 jaar, kan in georganiseerd verband samenkomen met maximaal 4 personen (inclusief begeleiding). Dit moet steeds buiten. 

Meer info vind je op de website van Ambrassade of Bataljong