Internationale Vrouwendag

Rebelse meisjes veroveren Laarne

8 maart was Internationale Vrouwendag. Met de onthulling van het beeld Het Woord van George Grard (geschonken door het Ast Fonteynegenootschap) kreeg de Kasteeldreef er in juni 2021 een mooie bewoner bij. Voor de derde keer was dit een vrouw. Eerder vonden ook het hinkelend meisje (Leap of Faith) van Sofie Muller en De Heks van Paul De Bont een plekje in de dreef. Met al dat vrouwelijk overwicht kan de Kasteeldreef omgedoopt worden tot ‘vrouwendreef’. De link naar Internationale Vrouwendag was dus snel gelegd. Het was ook de wens van het Ast Fonteynegenootschap om ieder jaar op 8 maart een ode aan de vrouw te voorzien. 

We startten deze nieuwe traditie rond het thema Rebelse meisjes. Elk van de bovenstaande vrouwenbeelden heeft immers iets rebels in zich. Wat dat is, kon je ontdekken tijdens een verhalenwandeling met een stop aan ieder vrouwenbeeld. 

Vrouwen aan de macht

De glazen inkom tussen het oud en nieuw gemeentehuis stond op Internationale Vrouwendag symbool voor het glazen plafond waar vrouwen nog steeds tegen botsen. Een gigantische raamtekening van Wens (Wendy Christiaens) en een bijhorend gedicht zetten deze problematiek in de kijker. Er waren ook wensen te lezen zijn voor een vrouwvriendelijker Laarne. Daarnaast overhandigde de burgemeester die dag de sleutel van de gemeente aan vertegenwoordigers van lokale vrouwenverenigingen.