Infosessies woningkwaliteit voor verhuurders

Onze Woondienst organiseert 2 infosessies rond woningkwaliteit, specifiek voor verhuurders. We staan stil bij de minimale woningkwaliteitsnormen, het conformiteitsattest en de gemeentelijke verordening daaromtrent. Ook mogelijke premies voor verhuurders en sociaal verhuren komen aan bod.

Een veilige, gezonde en betaalbare woning is een basisrecht voor iedereen. Gemeenten kunnen met het conformiteitsattest de minimale normen voor veiligheid, kwaliteit en comfort van huurwoningen opleggen. Een geldig conformiteitsattest is een geruststelling voor zowel de huurder als de verhuurder. Beide partijen weten op die manier dat een woning voldoet aan de minimale woningkwaliteitsnormen zoals beschreven in de Vlaamse Codex Wonen.

In Laarne, Wetteren en Wichelen is de verordening verplicht conformiteitsattest van kracht. Dit betekent dat sommige eigenaars van woningen die ze verhuren of ter beschikking stellen verplicht over een geldig conformiteitsattest moeten beschikken. Deze verplichting geldt sinds 1 juni 2019 voor alle nieuwe verhuringen of ter beschikkingstellingen van woningen (zelfstandige en niet-zelfstandige) die ouder zijn dan 1946. Sinds 1 januari 2024 is deze verplichting ook van toepassing op alle nieuwe verhuringen of ter beschikkingstellingen van woningen (zelfstandige en niet-zelfstandige) die ouder zijn dan 1962.

Om alles voldoende te kunnen duiden, nodigen wij je graag uit op één van de twee infosessies die we organiseren. Je komt er alles te weten over het conformiteitsattest, de gemeentelijke verordening en de minimale normen waaraan een woning moet voldoen. We geven je ook een overzicht van de premies waarop (sociale) verhuurders recht hebben bij de uitvoering van energetische renovatiewerken.

  • Fysieke infosessie: donderdag 13 juni 2024 om 19.30 uur – De Poort – polyvalente zaal boven de bib (Markt 27, 9230 Wetteren)

  • Digitale infosessie: donderdag 3 oktober 2024 om 19.30 uur via MS teams. Enkele dagen voor het infomoment ontvang je via e-mail een link waarmee u kan deelnemen aan de digitale infosessie.

Inschrijven is noodzakelijk via info@woon-plus.be, 0470/88 07 76 of via www.woon-plus.be (activiteiten). Deelname is volledig gratis.

Meer informatie over het conformiteitsattest lees je hier www.laarne.be/conformiteitsattest

Gepubliceerd opdinsdag 4 jun 2024 om 18:49