Het Woord - George Grard

Het is een heugelijk feit in de geschiedenis van Laarne: het Ast Fonteynegenootschap vzw schonk het Lokaal Bestuur Laarne een kunstwerk met als thema ‘Het Woord’. Het beeld werd onthuld op zondag 27 juni 2021. Een filmpje van de opening kan je hier bekijken.
Ast Fonteyne (1906-1991) was immers een woordkunstenaar die ‘Vlaanderen leerde spreken’. Hij was professor aan het Conservatorium te Gent  en  lesgever in tientallen colleges in alle Vlaamse provincies. Na het overlijden van zijn echtgenote en enige zoon, de bekende sportjournalist Gert Fonteyne, werd het Ast Fonteynegenootschap opgericht waaraan hij zijn nalatenschap toevertrouwde. Gedurende tientallen jaren heeft dit genootschap heel wat cultuur- en kunstinitiatieven ondersteund en nu schenkt het dus een beeld aan Laarne en zijn inwoners. 

Het genootschap had eerst zelf een idee voor een kunstwerk, maar dat leek niet realiseerbaar in de (als monument beschermde) Kasteeldreef. Een brede oproep naar kunstenaars leverde een zevental ontwerpen op die evenmin haalbaar bleken. Uiteindelijk de keuze viel op een prachtig bronzen vrouwenbeeld (van 1m80) van de overleden kunstenaar George Grard. Hij maakte het beeld in 1938. Nooit eerder was het  openbaar te zien. De keuze voor ‘Het Woord’ is niet alleen een ode aan Ast Fonteyne, maar ook aan de vrouw. 

George Grard werd in 1901 geboren in Doornik en groeide, samen met tijdgenoot en boezemvriend Paul Delvaux, uit tot een van de grootste Belgische beeldhouwers. Zijn oeuvre typeert zich door grote beelden waarin hij zijn liefde voor de mens  – niet in het minst de vrouw – en de natuur liet blijken. Zijn werk werd meermaals bekroond. In 1970 ontving hij zelfs een prijs voor zijn volledige kunstenaarsloopbaan. Grard exposeerde in binnen- en in buitenland. Hij overleed in 1984. In 1997 was er een expositie met zijn werk te zien in het Kasteel van Laarne. Dat er nu een beeld van Grard permanent in de Kasteeldreef staat, voelt dan ook een beetje als thuiskomen.