Het rioolputje is toch geen vuilnisbak?!

Sigarettenpeuken, kauwgom, olie, frituurvet, verf, cement … Je kunt het zo gek niet bedenken of de medewerkers van rioolbeheerder Riopact vinden het terug in de rioolputjes op straat. Maar wist je dat veel van dat vuil in onze waterlopen terechtkomt? Daarom: gebruik rioolputjes niet als vuilbak!

Van de riool naar de beek

In Vlaanderen rollen de rioolbeheerders het gescheiden rioolstelsel uit, met een buizenstelsel voor huishoudelijk afvalwater en een apart afvoersysteem voor het schone regenwater. De voordelen van zo’n gescheiden afvoer:

  • minder wateroverlast in de buizen
  • veel efficiëntere zuivering van afvalwater
  • meer water voor onze waterlopen en bodem.

Het afvalwater stroomt naar de waterzuiveringsinstallatie, het regenwater komt dikwijls (via het rioolputje) terecht in de waterlopen in jouw buurt. Een rioolput wordt soms ook rioolrooster, ’t putje of rioolkolk genoemd.

Geurhinder, ongedierte en wateroverlast

Wat je in of op een rioolputje gooit, gooi je dus eigenlijk in de beek. Waar vissen zwemmen, de jeugdbeweging een bootjesrace houdt en jouw viervoeter verkoeling zoekt. Da’s dus echt niet oké.

Het vuil in de rioolputjes veroorzaakt nog meer problemen:

  • Etensresten trekken ratten en ander ongedierte aan.
  • Als er veel afval in de putjes voor jouw deur zit, gaan die behoorlijk stinken.
  • Door vervelende verstoppingen kunnen de rioolputjes het regenwater niet meer slikken, met overstromingen tot gevolg.

Grote kuis

In Laarne en Kalken maken we 2 keer per jaar de rioolputjes schoon met een ‘zuigwagen’. We halen er bladeren en zand uit. Maar jammer genoeg ook kilo’s bouw- en zwerfafval. Ook jij kunt helpen: gooi geen afval in de rioolputjes op straat. Zo houd je onze waterlopen, beken en grachten mee schoon.

Waar hoort afval dan wel thuis?

  • Sigarettenpeuken, hondenpoepzakjes en ander klein afval horen thuis in de vuilnisbak.
  • Verfresten, olie en frituurvet zijn voor het containerpark.
  • Overschotten van medicijnen breng je binnen in jouw apotheek.
Putje verstopt? Even Riopact contacteren!Is er een probleem met een rioolkolk in jouw straat? Neem contact op met Riopact, onze rioolbeheerder: www.riopact.be/contact.
Gepubliceerd opdinsdag 30 aug 2022 om 09:19