De laatste tijd is er heel wat te doen om de oude papieren rijbewijzen waarmee heel wat Belgen nog rondrijden, maar ook de allereerste bankkaartmodellen blijven een veelbesproken onderwerp. De nieuwe rijbewijzen naar Europees model worden sedert 2013 niet langer op papier afgeleverd maar wel in bankkaartmodel. Maar, heel wat gemeentes startten in 2010 al met een proefproject. Deze kaarten zijn 10 jaar geldig, wat inhoudt dat er momenteel heel wat vervallen bankkaartmodellen zijn.
Chauffeurs met zo'n vervallen rijbewijs worden door de FOD Mobiliteit niet op de hoogte gebracht van het verval en zijn dus zelf verantwoordelijk voor een tijdige hernieuwing. Daar wil de FOD Mobiliteit eindelijk iets aan veranderen door later dit jaar brieven te versturen naar deze chauffeurs. Deze chauffeurs komen vervolgens best zo spoedig mogelijk op afspraak langs bij de dienst Burgerzaken voor hernieuwing. In tegenstelling tot wat in de kranten vermeld wordt, kan de aanvraag niet digitaal en moet je dus persoonlijk langskomen. Blijf je rondrijden met een vervallen rijbewijs, dan riskeer je hiervoor beboet te worden. In de praktijk loopt het vaak zo'n vaart niet en kom je er vanaf met een waarschuwing.
Bestuurders die hun rijbewijs vóór 2013 behaalden, rijden vandaag nog met een papieren exemplaar rond. Heel wat van deze rijbewijzen zijn versleten en in slechte staat, of de foto is niet meer gelijkend. In dat geval is een omwisseling naar een bankkaartmodel sterk aan te raden. Ben je van plan om met de wagen in het buitenland te rijden? Dan wordt een papieren rijbewijs zelden aanvaard. Ook in dat geval is het sterk aangeraden om een nieuw rijbewijs aan te vragen. De volledige omschakeling moet tegen 2033 gebeuren, maar hoe de FOD dit zal aanpakken is nog niet bekend.
Heb je een nieuw rijbewijs nodig? Maak dan hier een afspraak.