Heksenwandeling Kalken

Deze wandelzoektocht is geschikt voor kinderen vanaf de peuterklas tot en met het tweede leerjaar. Het parcours in de dorpskern van Kalken is ongeveer twee km lang en geschikt voor buggy’s. De duurtijd wordt geschat op een  uur.

Kalki is een klein meisje dat graag een heksje wil zijn. Ze gaat op zoek naar mensen die haar kunnen helpen en die elk – volgens haar – een typisch heksenkenmerk hebben.

Langs het parcours staan zeven bordjes. Ieder bord heeft een QR-code. Scan de QR-code om het geluidsfragment te beluisteren. Deze bundel bevat de teksten van ieder geluidsfragment en extra opdrachten. Het is niet noodzakelijk de bundel mee te nemen tijdens de wandeling, maar het kan wel een leuke aanvulling zijn. Je kan de route bekijken via deze link of net zoals de bundel downloaden onderaan deze pagina. 

Laarne is een heksengemeente. Zowel in deelgemeente Kalken als Laarne werden in het begin van de zeventiende eeuw heksen vervolgd en (ter dood) veroordeeld.

Het Lokaal Bestuur Laarne wil met deze wandelzoektocht ook jonge kinderen al attent maken op het stereotiepe (sprookjes)beeld van heksen. Heksen waren gewoon mensen, met vaak een bijzondere kennis of eigenschap, die binnen hun eigen dorpsgemeenschap niet werden aanvaard. Hun vervolging en terechtstelling was onrechtvaardig. Ook vandaag nog worden mensen vervolgd omdat ze anders – of beter zichzelf – zijn.

Sinds 2020 is Laarne ook een kindvriendelijke gemeente. Het is belangrijk dat kinderen en jongeren opgroeien als kritische burgers en in een gemeente waar iedereen welkom is.

Ridder Kasper is de mascotte van een Kindvriendelijk Laarne. Kalki is zijn vriendinnetje.

Gerelateerde items