Geboortebos

Wat?

Een geboorte blijft een bijzondere gebeurtenis en dat wil het gemeentebestuur dan ook met een boom vereeuwigen. Dit jaar doen we een aanplant aan het bedrijventerrein De Wallekens maar is het ook mogelijk om de gekozen boom mee te nemen om zelf thuis aan te planten. We zorgen ervoor dat het formaat van de bomen niet al te groot is zodat je deze op een veilige manier naar huis kan meenemen.

Voor iedere geboorte tussen 1 januari 2020 en 31 december 2021 hebben we op 20 november 2022 een boom planten in onze gemeente. Zowel ouders, kinderen als hun familie zijn van harte welkom.

Waar?

Er zijn reeds op 2 locaties in de gemeente een geboortebos aangeplant, nl. aan de gemeentelijke sporthal te Laarne en aan het bedrijventerrein “De Wallekens” te Kalken. Dit jaar gaat de aanplant door aan bedrijventerrein De Wallekens, op de hoek met de Dendermondsesteenweg.

Wanneer?

Nog geen datum gekend voor 2023

Hoe inschrijven?

De inschrijvingsperiode is inmiddels verstreken en de bomen zijn besteld bij onze planteurs. Inschrijven is niet meer mogelijk.

Boomkeuze

Onze gemeente zet in op zinvol en kwalitatief groen via het aanplanten van klimaatbomen en inheemse, bijvriendelijke bomen. Let op bij aanplant in de eigen tuin: sommige bomen of struiken worden behoorlijk groot. Hou hiermee rekening bij uw keuze.

Kleine bomen

Haagbeuk of carpinus betulus

De haagbeuk lijkt erg op de gewone beuk, maar de bladeren hebben een wat grilliger oppervlak. De haagbeuk kan beter tegen slechte grond en natte condities dan de gewone beuk. 
 Snoeien in de nazomer of vroege herfst is belangrijk om ervoor te zorgen dat de haagbeuk zijn mooie winterkleuren houdt. Verliest blad in de winter.

Aanplanten kan zowel in schaduw, halfschaduw als volle zon. Kan als struik of als boom geplant worden. 

Spaanse aak of acer campestre

Spaanse aak is een grote heester of klein blijvende boom. De soort groeit op drogere tot matig vochtige gronden, op lemige tot zandlemige en neutrale tot kalkrijke bodems. Door de onregelmatige vertakking wordt geen symmetrische kroon gevormd. De spaanse aak verdraagt hitte en droogte en is goed bestand tegen luchtvervuiling.

Aanplanten in halfschaduw tot volle zon. Kan zowel als struik of als boom geplant worden.

Laagstam kerselaar of prunus avium

De kerselaar is een fruitboom met erg mooie lentebloesems en een decoratieve gestreepte bast. De laagstam kerselaar kan 2 tot 4 meter hoog worden en kan tot wel 5 kilogram vruchten opleveren.

Deze fruitboom verkiest een luchtige en voedselrijke bodem op een plaats in de volle zon. Hij verdraagt geen verharding en is gevoelig aan wind.

Laagstam appelboom of malus domestica

De appelboom verkiest een zonnige standplaats met een normale bodemvochtigheid en een neutrale tot kalkrijke bodem. Bij voorkeur wordt hij de eerste 2-3 jaar ondersteund met boompalen. Malus domestica is een productieve appelboom met middelsterke groei. 

De laagstam appelboom kan 2 tot 3,5 meter worden. Plant de boom in een kalk- en voedselrijke bodem, bij voorkeur in de volle zon.

Middelgrote bomen

Pruimenboom of prunus domestica 'Reine Claude'

Het pruimenras Reine Claude is een oud frans ras. Het is een grote, sterk groeiende, bladverliezende pruimenboom met een opgaande groeiwijze, sterke vertakkingen en brede ontwikkeling. De pruimenboom lokt zowel bijen als vlinders en is behoorlijk ziekteresistent.

Prefereert een zonnige standplaats en stelt geen bijzondere eisen aan de bodem.

Wilde lijsterbes of sorbus aucuparia

Deze inheemse loofboom is een absolute meerwaarde voor vogels en groeit uit tot een kleine tot middelgrote boom. De lijsterbest behoudt een slanke stam en ontwikkelt een eivormige kroon. Hij is zeer goed bestand tegen koude, droogte en luchtverontreiniging.


Verkiest aanplant in halfschaduw. Volle zon wordt minder goed verdragen. De lijsterbes stelt weinig bodemeisen maar doet het minder goed in kalkrijke bodems.

Trompetboom of Catalpa bignonioides

De trompetboom is een fantastische alles-onder-één-dak boom die zich erg makkelijk laat snoeien om zo de gewenste hoogte en breedte te bekomen. De trompetboom bloeit weelderig in de zomer, op een moment dat de meeste andere bomen uitgebloeid zijn. Hij valt niet in trek bij muggen en vliegen, wél bij vlinders en bijen. De trompetboom verdraagt langdurige warmte of droogte en is winterhard.

Plant de trompetboom bij voorkeur in halfschaduw of zon, maar uit de wind. Bij teveel wind geraken de bladeren beschadigd en breken de takken snel af.

Grote bomen

Smalbladige es of fraxinus angustifolia 'Raywood'

De smalbladige es is een gezonde boom met een ietwat onregelmatige kroonvorm. Hij verdraagt zowel droge als natte grond en heeft weinig problemen met verharding. De smalbladige es kan uitgroeien tot een indrukwekkend formaat, maar groeit doorgaans traag. In de herfst krijgen de bladeren opvallende kleuren, van oranje tot paars.

De smalbladige es geeft de voorkeur aan een plekje in de zon of halfschaduw. De bodem is bij voorkeur niet te rijk omdat hij dat te snel kan groeien, met grotere kans op takbreuk.

Winterlinde of Tilia cordata

De winterlinde is een inheemse loofboom die zich kegelvormig ontwikkelt en tot 6 meter breed wordt. Krijgt sterk geurende bloemen in de vroege zomer met kleine vruchten in de nazomer en is daarom zeer interessant voor vlinders en bijen. De winterlinde verdraagt droogte, luchtverontreiniging en is winterhard.

De winterlinde stelt weinig eisen aan de bodem maar verkiest wel een plekje in de zon.

Zomerlinde of Tilia platyphyllos

De zomerlinde is een inheemse loofboom met een compacte kroon die zich eerder eirond ontwikkelt i.t.t. de winterlinde die eerder kegelvormig groeit. De zomerlinde is erg ziekteresistent, ontwikkelt geurende bloemtrossen in de vroege zomer en later ook nog kleine vleugelvruchten. Deze boom is waardevol voor bijen en vlinders. Kan goed om met droogte en luchtverontreiniging. 

Net als de winterlinde is ook de zomerlinde niet kieskeurig qua bodem, maar hij verkiest wel een plekje in de zon.

Zomereik of Quercus robur

De zomereik is een inheemse, langlevende boom die kan uitgroeien tot een mastodont van wel 30-40 meter. Hij is zowat de belangrijkste loofboom in heel wat Vlaamse bossen en is geliefd bij vlinders en vogels. De zomereik verdraagt wind en natte grond, maar heeft het wat moeilijker in droge en/of voedselarme gronden. Hij verdraagt geen verharding. 

Je plant de zomereik best op een zonnige plek, tot halfschaduw.

Acacia of Robinia pseudoacacia

De acacia is een snelgroeiende boom die zich makkelijk laat snoeien om zo de gewenste omvang te bekomen. Geef je hem vrij spel, dan kan hij uitgroeien tot een boom van wel 25 meter hoog en 18 meter breed. De acacia heeft doorns op zijn takken, dus let op bij het snoeien. De acacia kan behoorlijk goed om met droogte of natte grond. De acacia lokt zowel vlinders als insecten en bijen. 

De acacia stelt weinig eisen voor de bodem maar verkiest een zonnige plek. Bij voedselarme grond zijn de takken iets minder resistent tegen wind.