Je hebt de nodige voorbereidingen getroffen volgens onze checklist en bent volledig klaar voor de bevalling. Je kan kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Binnen de 15 dagen na de geboorte doe je een aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het kindje geboren werd.
Zijn jullie gehuwd? Dan ligt de afstammingsband van het kind tegenover de mama en de huwelijkspartner al vast. Indien jullie niet gehuwd zijn, moet er een erkenning gebeuren. De erkenning kan vóór, bij of na de bevalling in aanwezigheid van beide ouders geregistreerd worden.
Wens je per fase in detail te bekijken wat er precies dient te gebeuren? Aarzel dan niet om even op de website van Kind & Gezin te snuisteren, zij begeleiden je voor en na de bevalling.
Bevalling in het ziekenhuis
Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, doe je een aangifte van de geboorte bij de dienst burgerzaken van de stad of gemeente waar het ziekenhuis gevestigd is. Je krijgt van het ziekenhuis de nodige informatie en documenten mee om dit zo vlot mogelijk te doen.
Thuisbevalling
Kies je voor een thuisbevalling? Dan doe je een aangifte van geboorte bij de dienst burgerzaken van onze gemeente. Let er op dat je zeker volgende documenten meebrengt:
- De identiteitskaart van mama én papa
- het geboorteattest van het kindje
- de verklaring ‘vaststelling van geboorte’
- als je getrouwd bent: je trouwboekje
- als je niet getrouwd bent: een afschrift van de erkenningsakte (tenzij het kindje nog niet officieel erkend is door de vader of meeouder)
- Aangeven bij je Kinderbijslagfonds om het startbedrag of Kraamgeld te ontvangen. Als je het startbedrag al kreeg, hoef je niets meer te doen. Heb je het nog niet ontvangen, dan vraag je het nog aan bij je Kinderbijslagfonds.
- Je ziekenfonds kan na de melding aan de slag om de ziekteverzekering in orde te brengen.
- Licht jouw werkgever in om het geboorteverlof op te nemen. Als zelfstandige neem je contact op met jouw sociaalverzekeringsfonds.
- Breng je verzekeraar op de hoogte als je een hospitalisatieverzekering hebt en jouw kind daarbij wil aansluiten.
- Het is aan te raden om ook de kinderopvang op de hoogte te brengen. Zo kunnen jullie samen kijken naar een gewenste instapdatum of eventuele inloopdagen.
- Wil je gebruik maken van Kraamzorg? Dan neem je contact op na de geboorte zodat ze spoedig kunnen starten met hulpverlening. Je vraagt hulp aan via je ziekenfonds of een expertisecentrum.
- Je kan eventueel je kind ten laste nemen. In het geval je een of meerdere personen ten laste hebt, krijg je namelijk een belastingvoordeel. Meer informatie hierover vind je op de website van de federale overheidsdienst Financiën.
Identiteits- en reisdocumenten
Willen jullie binnenkort op reis? Hou er dan rekening mee dat iedereen een geldig reisdocument nodig heeft, ook het kindje. Voor kinderen onder de 12 jaar volstaat een kids-ID in de meeste Europese landen en sommige landen daarbuiten. Houd rekening met een levertermijn van 3-4 weken en maak tijdig een afspraak via www.laarne.be/kids-ID.
Willen jullie ook buiten Europa reizen? Dan is de kans heel groot dat een kids-ID niet aanvaard wordt en er een internationaal paspoort nodig is. Ook hiervoor maak je een afspraak met de dienst burgerzaken via www.laarne.be/belgisch-paspoort.
Polio-vaccinatie
De vaccinatie tegen polio is in België verplicht. De vier vaccinaties zijn kosteloos en kunnen via Kind en Gezin toegediend worden. Maak tijdig je eerste afspraak via het nummer 078/15.01.00 voor een consultatie bij een van de volgende bureaus:
- Consultatiebureau Heusden, Axminsterhof 7, 9070 Heusden
- Consultatiebureau Wetteren, Scheldedreef 52, 9230 Wetteren
Wens je liever niet bij Kind & Gezin langs te gaan om de vaccinaties toe te dienen? Dan kan je dit bij een arts of specialist naar keuze terecht voor de inentingen. Na de vaccinaties krijg je een ingevuld inentingsattest mee.
De opvolging van de inentingen gebeurt door de dienst Burgerzaken. Het ingevulde inentingsattest bezorg je binnen de 18 maand na de geboorte aan de dienst burgerzaken van de gemeente Laarne. Dit kan via het e-mail, onze website of per afgifte aan het onthaal. Meer info op www.laarne.be/poliovaccinatie.
Geboortepremie en premie herbruikbare luiers
Het Lokaal Bestuur Laarne biedt twee premies aan na de geboorte van het kindje. De geboortepremie krijgt je sowieso toegestuurd bij het geboortepakket dat je van ons ontvangt. De premie voor herbruikbare luiers kan je verkrijgen indien je uiteraard herbruikbare luiers gebruikt.
Lees er alles over op de relevantie webpagina's:
Huis van het Kind Laarne-Wetteren-Wichelen en het Lokaal Bestuur Laarne lanceren op de onthaaldag voor toekomstige en nieuwe ouders een luierbank waar kwetsbare gezinnen luiers kunnen kopen aan een lage prijs. De kosten van luiers kunnen immers zwaar doorwegen op een (beperkt) gezinsbudget.
Blijf je zelf met een overschot van te kleine pampers zitten? Dan kan je die deponeren in de inzamelboxen op 3 locaties in de
gemeente:
- Bibliotheek Laarne, Keistraat 5 - Laarne
- Sociaal Huis, Nerenweg 3 - Kalken
- Een derde box wordt mobiel ingezet
- Je vindt de lijst met locaties ook via www.huisvanhetkindlww.be/deluierbank.
Doneren kan tijdens de openingsuren van de locaties.
De ingezamelde luiers worden verdeeld door de vrijwilligers van Slaatje Praatje aan gezinnen die het financieel moeilijker hebben. Die kunnen pakketten met 20 luiers kopen voor het voordelige tarief van 1 euro. Dankzij deze kleine bijdrage kan het Huis
van het Kind zelf ontbrekende en veel gevraagde luiermaten aankopen. Een gezin dat een luierpakket wil kopen, kan via Kind en Gezin of een medewerker van het Sociaal Huis doorverwezen worden naar Slaatje Praatje (de mobiele sociale kruidenier van de OCMW’s in de regio) dat gezinnen ondersteunt en helpt in de strijd tegen kinderarmoede.
Naar jaarlijkse gewoonte zet het Lokaal Bestuur Laarne ouders van kinderen die het jaar voordien geboren zijn in de bloemetjes. Of zijn het bomen? Samen met jullie gaan we aan de slag met de aanplant van een geboortebos of geboortebomen.
Tijdens een gezamenlijk aanplantingsmoment kan je voor jouw kersverse spruit(en) een boompje planten. Je ontvangt hiervoor een persoonlijke uitnodiging. Heb je liever een boompje thuis? Neem dan jouw exemplaar mee naar huis en plant hem in de eigen tuin!
Zo helpen jij en jouw gezin mee aan zinvol en kwalitatief groen via het aanplanten van inheemse, bijvriendelijke bomen en klimaatbomen.
Bij het aanplantmoment krijgen jullie de gelegenheid om kennis te maken met een aantal gemeentelijke initiatieven voor ouders, maar uiteraard ook met de andere aanwezige ouders. Wij voorzien een hapje en een drankje!