Erediensten

Er zijn in de gemeente Laarne twee parochies. Deze twee parochies maken deel uit van een nieuw samenwerkingsverband (‘nieuwe parochie’ - Gabriël, Aartsengel) van de nog bestaande kerkrechterlijke parochies Kalken Sint-Denijs, Laarne Sint-Macharius, Massemen Sint-Martinus, Ten Ede Sint Anna en Wetteren Sint-Gertrudis. Deze nieuwe parochie vormt dan samen met 3 andere parochies het dekenaat Wetteren.

Sint-Macharius

Deze laatgotische kerk van Laarne is gewijd aan de heilige Macharius. Zijn leven wordt afgebeeld op de brandglazen in het kerkkoor. In de kerk werden de leden van de familie Van Vilsteren, de heren van Laarne in de 17° eeuw, begraven. Het Langletorgel (1672) werd gerestaureerd en opnieuw in gebruik genomen in 1982.

Sint-Denijs

Het dorpsplein van Kalken wordt gedomineerd door de Sint-Denijskerk. De achtkantige kerktoren dateert uit de 13° eeuw. De twee vrij smalle zijbeuken werden in de 17° eeuw aangebouwd. Wat het interieur betreft is het De La haye-orgel van 1712 zeker een bezoekje waard. Verder kan je er het 17de eeuwse schilderij "De aanbidding der Wijzen" van Caspar de Craeyer, een biechtstoel uit 1676 en een kruisweg met iconen van de lokale kunstenares Margriet Goossens bewonderen.