Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een behaarde rups die in de maanden mei, juni en juli meestal op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs op zoek naar voedsel (eikenbladeren) in de toppen van de bomen. Eikenbomen waar eikenprocessierupsen in zitten herken je aan een dicht spinsel rondom de takken en de stam van de boom. De rupsen hebben brandharen die zo klein zijn dat je ze niet kunt zien. Wanneer je in contact komt met deze haren, kan dat klachten veroorzaken.

Welke klachten kan de eikenprocessierups veroorzaken?

Contact met de brandharen kan leiden tot een hevige jeuk, huiduitslag of ontstekingen. De klachten verschillen per persoon. Wanneer je vaker in contact komt met brandharen kunnen de klachten heftiger zijn.

Bestrijding

Gezien de grote kans op gezondheidsklachten adviseren we om nooit zelf nesten te verwijderen of vernietigen. Wanneer je processierupsen opmerkt op het openbaar domein, neem je best zo snel mogelijk contact op met de gemeentelijke milieudienst.

Indien je op privé-domein processierupsen vindt, staat niet de brandweerdienst maar jijzelf in voor de verdelging ervan. Dat kan door een private aannemer te contacteren. Op de website van de Provincie Oost-Vlaanderen vind je de nodige informatie over de bestrijding, alsook een lijst met gespecialiseerde aannemers.