Buitenlands niet-Europees rijbewijs omwisselen

Maak een afspraak

Wie een rijbewijs heeft behaald in het buitenland en zich in België vestigt, kan dit in sommige gevallen omwisselen naar een Belgisch nationaal rijbewijs.

Voorwaarden

  • Het buitenlandse rijbewijs is geldig.
  • Het buitenlandse rijbewijs is afgeleverd voordat u zich heeft ingeschreven in België
  • Het buitenlandse rijbewijs is erkend voor omwisseling. Bekijk hier de lijst van erkende landen voor omwisseling
  • U bent ten minste 185 dagen (oftewel 6 maanden) ingeschreven in het bevolkingsregister, het vreemdelingenregister of het wachtregister van een Belgische gemeente.
    Na deze periode moet u in het bezit zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs om een voertuig te mogen besturen. Tijdens die eerste 185 dagen mag u met een voertuig op de openbare weg in België rijden met een buitenlands rijbewijs, als dat afgeleverd werd door een land dat op de lijst van erkende landen voorkomt. Vraag dus op tijd uw omwisseling aan. 

Elk dossier is verschillend en de materie is complex. Daarom krijgt u van ons een advies op maat. 

Procedure

Stuur een mail naar burgerzaken@laarne.be met uw telefoonnummer en:

  • een goede, duidelijke scan of foto in kleur van uw buitenlands rijbewijs (voor- en achterkant);
  • een goede, duidelijke scan of foto in kleur van uw identiteitskaart of verblijfsdocument (voor- en achterkant).

We bezorgen u zo snel mogelijk een antwoord op volgende vragen:

  • Kan mijn buitenlands rijbewijs worden omgewisseld (is het rijbewijsmodel erkend in België, mag het van de overheid?)
  • Mag mijn buitenlands rijbewijs worden omgewisseld? (kom ik in aanmerking voor de omwisseling van mijn buitenlands rijbewijs?)

Als uw rijbewijs mag en kan worden omgewisseld, krijgt u meer informatie over een afspraak voor een echtheidsonderzoek. Uw rijbewijs wordt dan even door ons ingehouden en doorgestuurd naar de Federale Politie voor een echtheidsonderzoek.

Is het echtheidsonderzoek positief en bent u al 6 maanden ingeschreven in een Belgische gemeente, dan wordt u uitgenodigd om het Belgische rijbewijs aan te vragen.

Is het echtheidsonderzoek positief, maar bent u nog geen 6 maanden ingeschreven, dan kan u nog geen Belgisch rijbewijs aanvragen. Uw niet-Europees rijbewijs blijft op onze dienst totdat deze periode voorbij is. Hou hier rekening mee bij uw beslissing om de omwisseling aan te vragen.

Wat als uw niet-Europees rijbewijs niet in aanmerking komt voor een omwisseling? 

Dan moet u in België slagen voor het theoretische en praktische rijexamen voordat u een geldig rijbewijs kan ontvangen. ​U bent niet verplicht de stageperiode met een voorlopig rijbewijs te doorlopen: u kan onmiddellijk na het slagen in het theoretisch examen de datum voor het praktisch examen vastleggen.