Beschermcomité Kapel OLV Onbevlekt Ontvangen

De geschiedenis van de Kruisenstraatkapel toont aan dat zonder maatschappelijk draagvlak en inspanningen van vrijwilligers een gebouw als dit de tand des tijds moeilijk kan overleven. Alleen al uit de zorgzaamheid en instandhoudingszin van al deze mensen blijkt de waarde van deze kapel. Bovendien wordt de betekenis voor de gemeenschap bevestigd door een opname op de inventaris van het onroerend erfgoed. We willen met onze werking personen motiveren zorg te blijven dragen voor kapelletjes of andere kleine erfgoedelementen in hun buurt. Daarbij is een goede verstandhouding met de buren en de buurt van cruciaal belang.

In opvolging van de voorgaande verzorgers staan Martine Impens, Henri Bruyneel en André Van De Sompel in voor dit lokale heiligdom. Daartoe werd een feitelijke vereniging opgericht op 1 april 2019, erkend door de gemeente Laarne.

Ledenaantal

3

Doelpubliek

iedereen

Soort activiteiten

Locatie activiteiten in en rond de kapel in de Kruisenstraat te Kalken.

  • Openstelling van de kapel van Pasen tot eind oktober (op zondagen) en alle dagen van mei.
  • Zorgen voor het behoud van het gebouw, de infrastructuur en de inboedel.
  • Plaatsing van een kerststal tijdens de periode december-januari.

Bijzonderheden

  • De kapel is opgenomen op de Inventaris van het onroerend erfgoed gemeente Laarne.
  • Beschikbare publicatie: Van De Sompel, De kapel O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen op de wijk De Kruisen te Kalken, het oudste gebouw van de wijk, Kalken, 2021.
  • De kapel maakt sinds 2020 deel uit van de Kapelletjesroute Kalken-Laarne, een initiatief van IOED Schelde-Durme en de gemeente Laarne. De digitale neerslag van die route kan hier gedownload worden.
  • En last but not least ligt de kapel ook op de podcastroute die de gemeente Laarne eveneens in 2020 uitgewerkt heeft.

Adres

Kruisenstraat 70 , 9270 Laarne

Contactpersoon

André Van De Sompel

Kruisenstraat 70 , 9270 Laarne