Alle inwoners van Laarne en Kalken naar Wachtebeke voor vaccinatie

Alle inwoners van Laarne en Kalken zullen zich in Wachtebeke kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is beslist binnen de Eerstelijnszone Scheldekracht.

Het Lokaal bestuur Laarne had die vaccinatie liever dichter bij huis willen organiseren, maar schaart zich achter het collectieve besluit. Voor inwoners die minder mobiel zijn, werken we nu volop aan oplossingen zodat iedereen ter plekke raakt.

Twee vaccinatiecentra voor ELZ Scheldekracht

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen veilig, snel en dichtbij zijn coronavaccin krijgt. Die centra worden georganiseerd door de eerstelijnszones. Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeentes, zorg- en hulpverleners.

Onze gemeente maakt, samen met Destelbergen, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wichelen en Wetteren, deel uit van Eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht. Onze ELZ is goed voor ca. 133.000 inwoners.

Na intensief overleg met alle gemeentes besliste de ELZ om twee vaccinatiecentra te bouwen:

  • een sporthal in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke voor de vier noordelijke gemeentes: Wachtebeke, Lochristi, Destelbergen en Laarne = 45% van totale inwonersaantal ELZ
  • een sporthal in sport- en recreatiecentrum De Warande in Wetteren voor de vier zuidelijke gemeentes: Melle, Merelbeke, Wetteren en Wichelen (= 55% van totale inwonersaantal ELZ)

Die evenwichtige verdeling houdt rekening met o.a. de bereikbaarheid en de capaciteit van beide centra en garandeert een vlotte en veilige vaccinatie van alle inwoners van de Eerstelijnszone Scheldekracht.

Wachtebeke vaccinatiecentrum voor Laarne en Kalken

Alle inwoners van Laarne en Kalken zullen zich dus in het provinciaal domein in Wachtebeke kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus.

Het gemeentebestuur had dit liever dichter bij huis laten gebeuren. We stelden zelf zaal Skala voor, maar na uitgebreid overleg binnen de ELZ werd om organisatorische redenen (bereikbaarheid, capaciteit, aanwezige voorzieningen, …) gekozen voor Puyenbroeck en De Warande.
We stelden alles in het werk om onze inwoners te laten aansluiten bij het vaccinatiecentrum in Wetteren maar dat bleek organisatorisch niet haalbaar. Het zou de capaciteit van de beschikbare vaccinatielijnen overbelasten en de evenwichtige spreiding binnen de eerstelijnszones in de regio verstoren.

Vlotte bereikbaarheid voor iedereen

We zullen ervoor zorgen dat alle inwoners vlot en veilig naar het vaccinatiecentrum in Wachtebeke kunnen. Samen met de ELZ en de Vlaamse overheid onderzoeken we nu een combinatie van extra openbaar vervoer, privaat bus- en taxivervoer (shuttles) en onze eigen gemeentelijke mobiliteitsdienst.

Ten slotte zal er ook thuisvaccinatie zijn voor b.v. bedlegerige personen, personen met dementie of voor heel oude inwoners. Wie echt niet tot in de vaccinatiecentra geraakt, zal op die manier het vaccin kunnen krijgen. We vergeten niemand. Van zodra er meer nieuws is over dat extra vervoersaanbod en de praktische uitwerking van die thuisvaccinatie, maken we dit bekend via onze gekende kanalen.

Volgorde van vaccineren

Er zijn nu nog niet voldoende vaccins voor iedereen. Daarom verloopt de vaccinatie in verschillende fases.

  1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel
  2. 65-plussers, risicopatiënten (*) en mensen met een essentiële beroep (*)
  3. Rest van de bevolking

De timing van fases 2 en 3 hangt af van de hoeveelheid beschikbare vaccins.

(*) Zal nog worden bepaald door de Vlaamse overheid

Bekijk hier de volgorde van vaccinatie

Vaccinatiecentrum: prikje in vier stappen

Als het jouw beurt is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Je kan die afspraak bevestigen, weigeren of verplaatsen.

In het vaccinatiecentrum verloopt je bezoek in vier stappen.

  1. Onthaal: een onthaalmedewerker checkt je gegevens
  2. Registratie: je krijgt informatie over het vaccin, een medische check en een afspraak voor de tweede inenting
  3. Vaccinatie: een verpleegkundige vaccineert je
  4. Opvolging: je rust een kwartiertje onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn

Waarom je laten vaccineren belangrijk is

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor iedereen. Waarom het belangrijk is om je te laten vaccineren, zie je in dit filmpje. De belangrijkste vragen over de vaccinatie worden beantwoord in dit filmpje en alle info vind je op de website www.laatjevaccineren.be

Gepubliceerd opwoensdag 20 jan 2021 om 12:59